Od tvrtki i ustanova Zorin dom, JVP Karlovac i HRK jedini putem suda traže naknadu štete od bivših djelatnika s lažnim diplomama

Od devet gradskih tvrtki i ustanova u kojima su radili zaposlenici s lažnim diplomama ili svjedodžbama, samo tri su krenule stopama Grada Karlovca i protiv sad već bivših zaposlenika pokrenule sudske postupke ne bi li na taj način nadoknadile pričinjenu štetu.

Dvije, pak, i godinama nakon otkrića “lažnjaka” prikupljaju dokumentaciju ili čekaju mišljenje odvjetnika upuštati se u sudske procese ili ne, dok četiri, iz različitih razloga, sudske postupke nisu pokretale.

Revizijom diploma i svjedodžbi svih zaposlenih u Gradu, gradskim tvrtkama i ustanovama te kod proračunskih korisnika 2012., podsjetimo, utvrđena su 24 slučaja krivotvorenih dokumenata o završenom školovanju.

ViK, Čistoća, Inkasator i Zelenilo nisu tužili

Protiv vlasnika takvih diploma Vodovod i kanalizacija, Čistoća, Inkasator i Zelenilo sudske postupke za nadoknadu štete nisu pokretali.

Od tri slučaja u ViK-u, odgovorili su na naš upit, u jednom se radilo o radniku s kojim su imali ugovor o radu na određeno vrijeme.

– Nakon što je otkriveno da ima krivotvorenu svjedodžbu, s njim je prekinut ugovor na određeno vrijeme i samim time radni odnos. Drugi slučaj odnosi se na našeg radnika koji ima dvije srednjoškolske svjedodžbe, od čega je jedna krivotvorena. U skladu sa zakonom krivotvorena svjedodžba je poništena. Kako dotični radnik nikada nije radio na poslovima vezanim za krivotvorenu svjedodžbu, protiv njega nije pokrenut sudski postupak. Treći slučaj odnosi se na radnika koji je u trenutku kada je otkriveno da je njegova svjedodžba lažna, već bio premješten, zbog bolesti, na drugo radno mjesto za koje mu svjedodžba KV vozača nije bila potrebna. Usprkos toj činjenici, kada je ovaj slučaj otkriven, radniku je odmah uručen izvanredni otkaz ugovora o radu te je podnesena kaznena prijava. Radnik je pokrenuo radni spor koji je naša tvrtka Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac dobila presudom Županijskog suda u Karlovcu, čime je slučaj krivotvorenih svjedodžbi u Vodovodu i kanalizaciji okončan, stoji u odgovoru direktora Ivana Mrzljaka.

Nisu to učinili niti u Čistoći, u kojoj je bilo 11 slučajeva krivotvorenih svjedodžbi ili diploma.

Otkazi im dovoljna kazna?

– Pokrenuli smo postupke otkaza ugovora o radu, koji su pravomoćno riješeni u korist Čistoće d.o.o. Karlovac. Postupke povrata ostvarenih osobnih primanja u razdoblju u kojem su radnici obavljali posao bez adekvatnog obrazovanja nećemo pokretati jer smatramo da ti postupci ne bi bili učinkoviti, s obzirom na društvene i socijalne prilike potencijalnih tuženika, navode u Čistoći.

Inkasator je imao jedan slučaj “lažnjaka”, svjedodžbe za srednju školu, 4. stupnja obrazovanja.

– Prema zaposleniku za kojeg je pristiglo negativno očitovanje poduzete su mjere: donijeta je Odluka o izvanrednom raskidu Ugovora o radu i Ugovor je raskinut 01.10.2012., obaviješten je sindikalni predstavnik, a sva prikupljena dokumentacija i činjenice, uz prijavu, predane su u PU Karlovačku, Odjel kriminalističke policije na postupanje. Zaposlenik je radio na poslovima KV radnika (dostava računa). Uz neispravnu svjedodžbu 4. stupnja SSS posjedovao je i vjerodostojnu svjedodžbu 3. stupnja SSS. Nakon detaljne analize i dosadašnje sudske prakse vezane uz naknadu štete, u tvrtki Inkasator nije bilo materijalne štete obzirom da zaposlenik lažnom svjedodžbom nije ostvario bolje radno mjesto, niti je ista bila temelj njegovog zaposlenja. Slijedom navedenog, nije pokrenut sudski postupak za naknadu štete, kažu u Inkasatoru.

Turković se konzultirao sa sindikatom

Zelenilo, u kojem su otkrivena dva slučaja lažnih svjedodžbi, također nije pokretalo sudske postupke za naknadu štete. Odlučeno je tako, kažu, nakon konzultacija direktora sa sindikatom.

– Odmah po zaprimanju obavijesti o nevjerodostojnosti svjedodžbi, iste smo proslijedili Ministarstvu unutarnjih poslova, Policijskoj upravi Karlovačkoj. Kako smo i mi u Zelenilu upoznati s ishodom sudskog postupka koji je vođen po tužbi Grada Karlovca protiv radnika koji je bio zaposlen u Gradu na temelju lažne svjedodžbe, direktor je zatražio od sindikalnih povjerenika suglasnost o pokretanju postupka naknade štete protiv dvojice radnika koji su imali krivotvorene svjedodžbe. Sindikalni povjerenici su zauzeli stav da se ne pokreće postupak protiv bivših radnika pošto oni nisu primljeni u Zelenilo na temelju natječaja te su kvalitetno i savjesno obavljali svoj posao na radnim mjestima na koja su bili raspoređeni. Nadalje, na koeficijentima njihovih radnih mjesta radi osoba s osnovnom školom stoga smatraju da isti nisu financijski oštetili Zelenilo. Direktor i sindikalni povjerenici suglasni su da se ne pokreće sudski postupak protiv dvojice radnika, navode u Zelenilu.

Dječji vrtić Karlovac i Mladost još nisu, ali…

Sudski postupak protiv, sad bivših zaposlenika, koji su kod njih radili s lažnim diplomama nisu pokrenuli Dječji vrtić Karlovac i Mladost, no, po njihovim odgovorima, ne znači da to još neće učiniti.

– Za bivšu našu zaposlenicu za koju je utvrđeno da je radila s krivotvorenom diplomom na mjestu zdravstvene voditeljice u postupku je prikupljanje dokumentacije radi eventualne pripreme iste za potrebe suda, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac Marina Gojak.

U Mladosti su dokumentaciju prikupili i čekaju mišljenje odvjetnika.

– Tvrtka Mladost d.o.o. je 2010. godine dobila izvješće da svjedodžba djelatnice nije vjerodostojna te je uručen otkaz ugovora o radu. Cjelokupna dokumentacija je uručena odvjetniku kako bi dobili mišljenje o pokretanju sudskog procesa vezano za naknadu štete, poručuje direktor Tomislav Polić.

Sudski postupak za naknadu štete od zaposlenika koji je kod njih radio s lažnom diplomom odavno je pokrenuo Zorin dom. I od onih koji su isto učinili – s izuzetkom Grada – u tom postupku najdalje došao.

Zorin dom, JVP i HRK na sudu s bivšima

– Dana 14.11.2013. godine Zorin dom je pokrenuo sudski postupak protiv jednog zaposlenika za kojeg je utvrđeno da je radio s krivotvorenom diplomom. Dana 13.04.2016. završena je prva faza postupka i očekuje se datum objave presude, navodi ravnatelj Srećko Šestan. Radi se, naime, “lažnom ekonomistu” Goranu Đuraševiću.

Javna vatrogasna postrojba Karlovac također je pokrenula postupak za naknadu štete i on još traje.

– JVP Karlovac imala je jedan slučaj nevjerodostojne diplome te je protiv djelatnika pokrenut postupak izvanrednog otkaza koji je i sproveden. Pokrenut je sudski postupak za nadoknadu štete koji je u tijeku, veli zapovjednik JVP Miroslav Rade.

Traje i onaj koji je Hrvatski radio Karlovac pokrenuo protiv jedinog zaposlenika s lažnom diplomom kojeg je imao.

– Hrvatski radio Karlovac je pokrenuo sudski spor koji je u tijeku protiv zaposlenika za kojega je utvrđeno da je imao krivotvorenu diplomu, poručuje direktor Mišo Milovanović.

Riječ je o bivšem direktoru Marijanu Stavljeniću, koji je među 24 vlasnika lažnih diploma i svjedodžbi bio najviše pozicioniran.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest