U županiji još 1.300 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje nije riješeno – problem najčešće imovinsko-pravni odnosi

foto ilustracija

– Iako je u Karlovačkoj županiji obnovljeno 5.200 kuća, za 1.000 dodijeljen građevinski materijal, još oko 1.300 predmeta nije riješeno. Ljudi koji čekaju nisu zadovoljni, ali problemi su najčešće tamo gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi pa se zbog toga ne može u obnovu, kazao je župan Ivan Vučić nakon sastanka, zatvorenog za javnost, s predstojnikom Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom.

Vučić je napomenuo kako je primjetan napredak, pa se većim intenzitetom ide u obnovu, poput zgrada u Plaškom i Vojniću te da će se s Državnim odvjetništvom pokušati naći način za rješavanje slučajeva u kojima su problem imovinsko-pravni odnosi.

– U interesu nam je da oni koji su dobili kuće ili stanove ovdje i ostanu živjeti, naravno, da se stvore uvjeti za život. Svakako, i da se poštuje lista prioriteta za zbrinjavanje hrvatskih branitelja, povratnika i prognanika, dodao je Vučić.

Mažar je ispričao da je, prije ovog službeng posjeta, u proteklih mjesec dana sa suradnicima obišao Karlovačku županiju i vidio kakvo je stanje na terenu.

– Bez obzira na brojke koje pokazuju da se država brine i rješava stambenu problematiku, još, na žalost, postoje slučajevi koji i danas čekaju rješenje. Trudimo se da svaki slučaj riješimo u najkraćem roku jer osim što je to naša dužnost i Ustav RH propisuje krov nad glavom ili stambeno zbrinjavanje i svatko u 21. stoljeću mora imati to osnovno, izjavio je Mažar, dodavši da je ove godine na listi prvenstva 49 objekata dok je lani bilo 29.

Napomenuo je kako se i na ovom sastanku najviše razgovaralo o dinamici dodjele građevinskog materijala, na koji se do sad čekalo i 5 – 6 godina, no to bi od iduće godine, u koordinaciji Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, Vlade i JLS, trebalo svesti u realne rokove. Promijeniti bi se trebala i cijena otkupa stanova za bivše nositelje stanarskog prava koja je sada dosegnula gotovo tržišnu na područjima izvan onih od posebne državne skrbi.

– Ovaj tjedan ćemo održati zajednički sastanak s DUUDI-jem gdje ćemo ići u tome smjeru. Nakon toga očekujem konkretne zaključke koji će se uputi prema budućoj Vladi RH da se pronađe zajednički model koji će biti u interesu budućih korisnika. Dakle, da iznađemo model i cijenu koja će biti prihvatljivija i, s druge strane, da one ljude koji su otkupili te stanove po trenutno važećoj cijeni obeštetimo jer nije nam u interesu da ikoga stavljamo u nepovoljniji položaj. Očekujem i da sve ovo drugo što radimo na području Karlovačke županije nastavimo istim intenzitetom, odnosno, neke stvari ubrzamo. Dio koji se ovdje vodi je dobar, a ono što je pojedinačno neriješeno, slučajevi u pravno teškoj situaciji, da ih rješavamo jer smatramo da je svačija sudbina prioritet, naglasio je Mažar.

Da je korisnicima u Karlovcu neprihvatljiva cijena otkupa stanova u državnom vlasništvu, naglasio je i dožupan Siniša Ljubojević, dodavši da je riječ o ljudima koji su ulagali u bivše stambene fondove. Procjenjuje da je u Karlovcu nekoliko stotina takvih korisnika, u RH 1.600 od kojih je 1.500 podnijelo zahtjev, ali ne kreće u otkup, vjerojatno zbog neprihvatljive cijene.

– Vjerujem da ćemo tu napraviti pomak na korist i države i nositelja stanarskog prava, kazao je.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest