DUGA RESA

IN MEMORIAM U Dugoj Resi je preminula Irena Lukšić (66), poznata hrvatska spisateljica, prevoditeljica, znanstvenica i urednica

IN MEMORIAM U Dugoj Resi je preminula Irena Lukšić (66), poznata
hrvatska spisateljica, prevoditeljica, znanstvenica i urednica

U svojem stanu u Dugoj Resi je preminula Irena Lukšić (66) poznata hrvatska spisateljica, prevoditeljica i znanstvenica i urednica. Vjerojatno je umrla u nedjelju, na svoj rođendan, a dan kasnije, jučer, su je pronašli vatrogasci i policija koje su pozvali zabrinuti susjedi.

U Dugoj Resi je završila osnovnu školu i gimnaziju, a komparativnu književnost i ruski jezik je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Fakultetu političkih znanosti je apsolvirala studij novinarstva. Doktorirala je na temi ruske emigrantske književnosti.

Prve kritičke tekstove je počela objavljivati sredinom 70-ih godina XX. stoljeća u jednom glazbenome magazinu. U to vrijeme počela je surađivati kao prevoditeljica s nekim izdanjima novinske kuće Vjesnik. U književnosti se javila krajem 70-ih pripovijetkama tiskanim u časopisima. Godine 1981. izašao joj je prvi roman Konačište vlakopratnog osoblja, koji je kritika odmah svrstala u tzv. prozu u trapericama odnosno mladenački bunt protiv autoriteta i društvenih ograničenja. Spomenutoj stilskoj formaciji bliski su i roman Traženje žlice i zbirka priča Sedam priča ili jedan život, dok je za zbirku priča Noći u bijelom satenu (1995.) karakteristično postmodernističko viđenje stvarnosti kao igre u jeziku. Roman Povratak slomljene strijele (2000.) tematizira velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i ujedno navješćuje zaokret prema stvarnosti. Tako je radnja romana Nebeski biciklisti (2008.) smještena u 60-e godine prošloga stoljeća i protkana dokumentarističkim materijalom iz sfere pop kulture, a putopisnu prozu Očajnički sluteći Cohena (2013.) pokreću kulturne referencije važne za XX. stoljeće i postupci karakteristični za pustolovni žanr. (izvor: Wikipedia)

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebno mjesto u opusu Irene Lukšić ima esejistika. Riječ je o tekstovima koji na osobit, gotovo poetski način tumače fenomene karakteristične za moderno doba: kulturu celebrityja, putovanja, hranu i kućne ljubimce. Naime autorica spomenute pojave istražuje kroz književna djela objavljena u biblioteci Na tragu klasika (zajednički projekt Hrvatskog filološkog društva i Disputa iz Zagreba i dovodi u vezu s općim stanjem duha postpovijesnog vremena, ali i povezuje s vlastitom biografskom situacijom (Dnevnici, snevnici, rječnici, 2009.). Irena Lukšić istaknuta je stručnjakinja za rusku emigrantsku književnost i prevoditeljica s ruskog jezika. Za svoj umjetnički, stručni i prevoditeljski rad dobila je niz nagrada i priznanja. U posljednje vrijeme obnašala je i dužnost glavne i odgovorne urednice kulturnog časopisa Svjetlo u izdanju Matice hrvatske Karlovac.

Više o sjajnom opsusu Irene Lukšić možete doznati na njezinoj internetskoj stranici.

Sahrana posmrtnih ostataka Irene Lukšić bit će u četvrtak u 14.30 sati na groblju Sv. Petar u Dugoj Resi.

KAportal.hr


Reci što misliš!