Uoči otvorenja RCK-a u njoj sam kuhao "Karlovački gulaš 4 rijeke" a pridružila mi se i županica Martina Furdek Hajdin, rekao nam je Saša
Preobrazba ruševne bivše vojarne u srcu karlovačke Zvijezde – Oružane je uspješno završena i od temelja izgrađena replika povijesne zgrade sad je zasjala u novom ruhu.
Reprezentativni objekt postao je Regionalni centar kompetentnosti, a manje je poznato da ima najmoderniju kuhinju, trenutno možda i u cijeloj Hrvatskoj.
Hi-tech kuhinju prvi je isprobao poznati gastro influencer u cijeloj regiji, Karlovčanin Saša Vukić, idejni začetnik projekta Sašina kuhinja kojeg na društvenim mrežama prati više od milijun ljudi, a tisuće svakodnevno kuhaju po njegovim jednostavnim, ali prepoznatim receptima sa svima dostupnim namirnicama.
Pomagala i županica
– Kuhinja od milijun eura! Uoči otvorenja RCK-a u njoj sam kuhao “Karlovački gulaš 4 rijeke” a pridružila mi se i županica Martina Furdek Hajdin, rekao nam je Saša.
Kako nam kaže, ponosan je što je bio prvi koji je nešto skuhao u toj super modernoj kuhinji koja će sigurno dugo vremena služiti Regionalnom centru kompetentnosti.

– Upravo zbog toga smatrao sam da je najbolje osmisliti nešto jednostavno i ukusno u stilu Sašine kuhinje. Pazio sam da i namirnice ne budu toliko skupe, već u nekakvom balansu životnog i uobičajenog za čovjeka. Tko zna, možda će baš ovaj recept generacije ponavljati, pa će postati pravi karlovački tradicionalan recept. Zaista je gulaš izuzetnog okusa a njegov recept možete pogledati i probati ga sami skuhati na Youtube kanalu Sašina kuhinja, rekao nam je chef Vukić.
Restoran u novoj zgradi
Ukratko je opisao što je to kuhao u posve novoj kuhinji koja će, kako doznajemo, biti i kuhinja novog restorana Trgovačko – ugostiteljske škole koja iz Radićeve seli u novootvorenu zgradu na Trgu bana Josipa Jelačića.
– U naravi su to 4 vrste mesa, sušeni vrganji, povrće, pomno odabrani začini, idealna pikantnost, savršen temeljac i crno pivo. Idealan spoj okusa, tempiranja dodavanja sastojaka ovisi i o pravilnoj termičkoj obradi, a u gulašu je uživalo barem dvadesetak ljudi. Neki, uključujući i mene su uzimali dva puta, rekao je Saša.
U kuhanju gulaša pomogli su mu, uz županicu i ravnatelja TUŠ-a Damira Pleše i učenici Trgovačko – ugostiteljske škole, oni koji će upravo u njoj najviše i boraviti i to, sigurno smo, kroz dugi niz generacija.

Novi život Zvijezde
Kako doznajemo, TUŠ neće imati dva restorana već će onaj stari (Pod starimi krovovi) biti prenamijenjen u kabinete i praktikume škole.
Jedno je sigurno, a to da su uvjeti za obuku budućih kuhara, ali i konobara i drugog ugostiteljskog osoblja sad idealni. Nadamo se da će novi restoran ubrzo saživjeti s Karlovčanima, pa da i ovaj dosad zapušteni dio Zvijezde dobije novi život.
Pogledajte recept za “karlovački gulaš 4 rijeke” u izvedbi najpoznatijeg karlovačkog kuhara Saše Vukića u njegovoj Sašinoj kuhinji…