Ekipu Muljave posebno je iznenadio posjet poznatog britanskog TV voditelja Andyja Petersa koji je ovdje probao njihove čuvene palačinke sa šumskim voćem, a sve je išlo uživo u poznatoj emisiji Good Morning Britain na kanalu ITV
Lovački dom Muljava koji se skrio u šumi podno Petrove gore odradio je još jedan svoj “Tjedan šarana”. Dakako radi se o jednostavnoj, ali fenomenalnoj deliciji koja je nekad bila vrlo tražena u Šumarskom kutiću na Danima piva, dok se ova karlovačka pivska manifestacija odvijala na ŠRC-u na desnoj obali Korane.
Šumarski kutić je davno zatvorio svoja vrata, a šarani na rašljama sada se peku i dime u jedinstvenom prirodnom ambijentu guste šume, a glavni i odgovorni su, tko drugi nego – šumari.
Tajna ove delicije? Nema je!
Reporterska gastro ekipa KAportala ove godine nije propustila da ih posjeti i proba je li kvaliteta još na mjestu. Naravno nisu nas razočarali kao ni stotine, a možda i tisuće posjetitelja koji su u zadnjih osam dana potegnuli do Muljave i uživali u ovoj ribljoj deliciji.
Šefica šumske kuhinje u kojoj se u jednoj turi peče i do 18 šarana je Dijana Erić, dok joj je vjerni pomagač zadužen za vatru i brojne druge poslove Zvonimir Sukanec – Suki.
Dijana, koja je u ponedjeljak proslavila i rođendan nam priča da su šarani od oko tri kilograma, te kaže da tu nema previše kuharskih tajni. Koliko je ovih dana zatrpana s poslom znaju i njezini kolege, pa su joj poklonili i prigodnu majicu veselog ali ipak malo i vulgarnog sadržaja. Ona je svejedno ponosno nosi i smije se.
Osnovni začini
Šarane smo dakako degustirali, bio je fin i sočan, bez suvišnih masnoća. Obično se za ovu slatkovodnu ribu i veže priča da imaju miris po mulju, no upravo je ovo način da sve to padne u zaborav. Ribe se očiste i naravno napacaju prije stavljanja u rašlje i na vatru.
– Peče se oko sat vremena u idealnim uvjetima, a može i duže. Ove godine su šarani kvalitetni i uopće nisu jako masni. Začini su jednostavni, nema tu kuharskih tajni i svima ćemo reći kako se to radi, pa možda neće biti takva gužva, šali se Dijana.
Znači, začini su najosnovniji – sol, papar, malo crvene paprike a ostalo, priča nam šefica, napravi dim. Tu su i bitna drva kojih kod šumara naradno ne nedostaje. Dnevno “skure” i više od dva metra drva, jer se šarani peku od od sedam ujutro pa sve do navečer.
Posjet britanskih reportera
Koliko su njihov Tjedan šarana popularan ispričala nam je voditeljica Lovačkog doma Muljava Dijana Benko. Kaže nam da je navala poprilična, restoran je svakog dana pun, a šarani se peku kao na tekućoj traci. Naručili su tonu i pol, a onda su morali pojačati narudžbu tako da se sve primaklo impresivnoj količini od dvije tone.
– Stvarno je velik broj ljudi prepoznalo našu akciju, dolaze nam ljudi iz Dalmacije i Slavonije, čak su došli iz Vukovara kraja poznatog po riječnoj ribi. Komentari su izvrsni, kaže nam Benko.
Osim hrane Petrova gora nudi mnogo toga, od prirodnih i kulturno – povijesnih znamenitostima, sve im je to jako zanimljivo.
Ekipu Muljave posebno je iznenadio posjet poznatog britanskog TV voditelja Andyja Petersa koji je ovdje probao njihove čuvene palačinke sa šumskim voćem, a sve je išlo uživo u poznatoj emisiji Good Morning Britain na kanalu ITV. Peters,, doznajemo, po svijetu obilazi mjesta koja se zovu kako se on preziva, pa je tako na red došla i Petrova gora, po povijesnim izvorima mjesto pogibije posljednjeg hrvatskog kralja narodne krvi Petra Svačića.
Uskoro novi event
Naravno nije sve u šaranima i palačinkama. Dok su šarani sezonska kratkotrajna ponuda, Muljava svojim gostima nudi puno toga. Lovački gulaš, jela s roštilja i još mnogo toga može se kušati servirano na platama od kojih je najpoznatija ona Zoranova, nazvana po nekadašnjem šefu karlovačke podružnice Hrvatskih šuma Zoranu Sabljariću.
Na Muljavi se mogu kupiti i razni suveniri. Zanimljivo da na magnetićima iz kućne radinosti Ljubice Bokan iz Vojnića čak i konobari Muljave. Ima tu domaćih rakija, likera, proizvoda lokalnih OPG-ova, dok se Dijana nadovezala da su baš ljudi koji rade u Lovačkom domu oni koji čine poveznicu i da kvaliteta hrane i usluge bude na visokom nivou. Kako se tim koji pobjeđuje ne mijenja, tako i ova ekipa radi tu već godinama, a mnogi će i do zaslužene mirovine.
Spustila se zavjesa na Tjedan šarana a Muljava se priprema za sljedeći, manje gastro a više sportski event. To je Petrova gora Trail, tradicionalna utrka kojoj je Lovački dom suorganizator a dogodit će se u subotu 25. listopada.



































































