
Pitomi kesteni među prvim su jelima prapovijesnog čovjeka
U više karlovačkih ugostiteljskih objekata kreće novi gastro ciklus u suradnji s Turističkom zajednicom grada Karlovca, a ovog puta riječ je o jelima od – kestena.
Kesteni su najukusniji simbol jeseni. Pečeni, kuhani ili u kolačima, uvijek nas podsjete na djetinjstvo, miris bakine kuhinje i promrzle prste koje grijemo uz pečene kestene kupljene kod lokalnog kestenjara.
Antropolozi tvrde da su plodovi pitomog kestena bili prva hrana koju je prapovijesni čovjek jeo. S vremenom je napredovao i osmislio brašno od kestena, juhe i umake, pa čak i pivo i medenu rakiju. I naravno, slastice od kestena.
Evo što nudi osam karlovačkih ugostiteljskih objekata koji su se uključili u ovu ukusnu jesensku akciju:
Restoran Kalvarija: kolač od kestena
Tara Sweets: Franz Ferdinand (mousse od kestena na prhkoj košarici punjenoj mousseom od bijele čokolade), mousee torta kesten-jabuka i “Kostanjero” (torta od kestena)
Restoran Tempo: juha od kestena i vrganja, patka u demiglace umaku s pireom od kestena i krumpira, razni kolači od kestena
Choco bar: kesten rolada, kesten kocka i kesten pire
Restoran Kvaka: juha od vrganja i kestena, štrudla od kestena i mascarpone sira, kesten pire
Bistro Palma i Restoran Kristal: kolač s kestenom, rolada od kestena, torta od kestena, kesten čašica, kesten minjon
Bistro Kastel: mousse od kestena



