Dočekali smo i to: Stučnjaci zaključili da su neka piva dobra za – jetru


craft1
Ako je točno što je napisao IFL Science, onda
će vaša jetra biti sretna. Ukoliko nije, vi ćete imati dobar
izgovor da još jednom odete na pivo s dečkima (ili curama). U
svakom slučaju, ne bi se bilo loše sa žestica prebaciti na pivo,
i to ne bilo koje već – pale ale.

Istraživanja su pokazala da takva, zahmeljena piva, sprječavaju
akumulaciju jetrene masti, realne opasnosti s kojom se kad-tad
moraju suočiti česti uživatelji u alkoholnim pićima.

Stručnjaci su izvodli pokuse na miševima. Podijelili su ih u tri
skupine, jednu su hranili običnim pivom, drugu pivom bez hmelja,
a treću čistim etanolom. Nakon 12 sati su analizirali, pa su
zaključili da su miševi koji su pili, odnosno jeli zahmaljeno
pivo imali znatno manju količinu masti u krvi. Smatraju da hmelj
štiti jetru od akumuliranja jetrenih masnoća, što bi značilo da
ljubitelji piva imaju znatno manje problema koje uzrokuje
alkohol, od onih koji uživaju u drugim vrstama alkoholnih pića.

No, valja znati dvije stvari. Jedna je da u svim vrstama
alkoholnih pića, pa tako i pivu, treba uživati umjereno, a druga
je da u aleovima i ipama ima znatno više hmelja nego u klasičnim
industrijskim lagerima. A ponude dobrih craftova na domaćem
tržištu ne nedostaje.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest