GASTRO

ROŠTILJADA

Otkrili smo tajne grill majstora: Uz ovih pet savjeta napravit ćete najfinije meso na roštilju

Otkrili smo tajne grill majstora: Uz ovih pet savjeta napravit ćete najfinije meso na roštilju
foto: Pixabay.com

Sezona roštilja na vrhuncu je pa se dvorištima mnogih širi slastan miris mesa. Roštiljanje se čini jednostavnim- zapališ vatru i ispečeš meso. Međutim, za savršeni zalogaj potrebno je nekoliko tajni iz rukava.

Kako ne bi završili sa suhim pilećim prsima ili zagorenim ćevapima, pratite ovih 5 savjeta za najfiniji roštilj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1. Začinite meso barem jedan sat prije roštilja

Pravi grill majstori znaju da su začini i priprema mesa jednako, ako ne i više, bitna kao i samo roštiljanje. Koristite kvalitetnu morsku sol, luk, češnjak i crni papar, a to će stvoriti finu hrskavu koricu na površini mesa. Začini trebaju dovoljno vremena da se stope i prodru u meso pa je potrebno barem jedan sat prije roštilja začiniti ga.

2. Napravite pravu marinadu

Svi imaju neku inačicu vlastite marinade koju preferiraju. Međutim, marinada od soli, malo smeđeg šećera, ružmarina, češnjaka i crnog papra dat će mesu poseban okus i aromu. Možete isprobati i marinadu od melase, timijana, limuna i češnjaka po receptu kuhara iz Galvin Green Man Puba u Velikoj Britaniji koji su otkrili za Independent.

3. Pripremite roštilj 

Kako bi iskoristili roštilj, morate ga pripremiti na vrijeme. Želite peći meso iznad žara, a ne na 'živoj' direktnoj vatri. Zapalite brikete barem sat vremena prije nego što počnete peći meso. Užareni briketi dat će mesu fini okus i omogućiti karamelizaciju što će rezultirati sočnim mesom.

4. Izvadite meso iz frižidera na vrijeme

Mesu dopustite da dođe na sobnu temperaturu. Na taj ćete način skratiti vrijeme pripreme i omogućiti da se meso jednako ispeče.

5. Pustite da meso odstoji 

Kada završite grillanje, pustite da meso odstoji barem 10 minuta. Meso će se 'opustiti' pa će se sokovi bolje rasporediti unutar odreska i biti će intenzivniji, ako malo 'odsjednu'. Osim toga, vi ćete imati vremena pripremiti priloge i umake.

Životistil.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!