GASTRO

Oprezno za blagdanskim stolom: Za šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja

Oprezno za blagdanskim stolom: Za šalicu kuhanog vina potrebne su
44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja

Stigli su blagdani - vrijeme za veselje, jelo i pilo. Ali budite na oprezu, kažu stručnjaci, jer se najmanje pola težine dobivene u ovom razdoblju zadrži do duboko u iduću godinu.

Nedavna studija provedena u tri zemlje na tri tisuće ispitanika pokazala je da se u 10 dana nakon Božića tjelesna težina u prosjeku poveća za 0,6 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodatno, pokazalo se da su ispitanici do idućeg ljeta izgubili samo pola od navedene težine. Znanstvenici s njujorškog sveučilišta Cornell rezultate su objavili u časopisu New England Journal of Medicine.

Studija o povećanju težine za vrijeme blagdana vjerojatno nikoga nije iznandila. Po britanskom zavodu za javno zdravstvo (RSPH), raskošni obroci na sam Božić nose u prosjeku 6000 kalorija, triput više od preporučene dnevne doze.

A te kalorije je teško sagorjeti. Potrebne su 44 minute hoda za jednu šalicu kuhanog vina ili sat i 44 minute trčanja za tipičnu božićnu večeru.

Znanstvenici stoga preporučaju da liječnici savjetuju svojim pacijentima veću samokontrolu tijekom božićnih blagdana.

Ali to je lakše reći nego primijeniti.

Životistil.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!