GASTRO

DORUČAK NA SAJMU

GASTRO ŠPIJUN: Recept za kotlovinu je samo jedan i ima dva sastojka, sve ostalo - nije kotlovina!

GASTRO ŠPIJUN: Recept za kotlovinu je samo jedan i ima dva sastojka, sve ostalo - nije kotlovina!

Kruh je i sredstvo zaštite od špricanja masnoće iz kobasice, a koristi se tako da se kod prvog reza kobaje stavi preko nje. Plastičnom se vilicom probuši kobasica kroz kruh, pa sok iz nje završi u kruhu umjesto na košulji ili majici.

- Ma samo dobra masnoća i dobro meso, to je to nema nikakvog drugog recepta, rekao nam je stari majstor kotlovine Nikica koji svakog petka na karlovačkoj "staroj krami" ispeče kilograme i kilograme kotleta, kobasica i piletine te ovom tradicionalnom delicijom uveseljava sve oni koji dobru kupovinu vole završiti tako da malo i omaste brk.

Njegov je doslovno baš takav, a nije ni čudo kad je od zore u oblaku koji se diže iznad velikog tanjura punog mesnih delicija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kotlovina je tijekom vremena dobila puno inačica, a zadnjih je godina dobila i svoju puno bogatiju varijantu - s dinstanim lukom, raznim povrćem, a nerijetko i veliko finale. Tako da se u već ionako superfinu smjesu ubaci krumpir ili grah koji su na kraju savršeni prilog za osnovno jelo - kotlete, kobasice ili piletinu prethodno "poplašenu" na dobroj svinjskoj masti. 

Špric kobase

No takva je kotlovina ipak nešto drugo, dok naš sugovornik kaže da to kotlovina - NIJE.

- Ma kakvo povrće, ništa od toga, to nije kotlovina. Ovo je jedini recept i to je tako. Meso se dinsta u masti i podlijeva vodom, a od začina ide samo sol, kaže nam majstor kotlovine iz Jaškova koji je obod svog kotla ubrzo napunio s pola metra domaćih kobasica, a dok su se unutra krčkali kotleti, vratina, carsko meso i naravno, bataci sa zabatkom bez kojih ovo jelo ne igra. Jedino povrće koje kotlet može vidjeti u tanjuru je eventualno ljuti feferon ili narezani luk, a za kobase prilog je senf. Nema tu ni majoneze, ni kečapa, ajvara no bitan sastojak je kruh. Bijeli po mogućnosti i mora biti friški. Kruh je i sredstvo zaštite od špricanja masnoće iz kobasice, a koristi se tako da se kod prvog reza kobaje stavi preko nje. Plastičnom se vilicom probuši kobasica kroz kruh, pa sok iz nje završi u kruhu umjesto na košulji ili majici.

Jutarnji ritual

No krenimo na ono zbog čega se Gastro špijun ovog puta i ustao ranije kako bi obišao sajam na desnoj obali Korane i provjerio sajmenu gastro ponudu. Šteta što je tamo aktivan tek jedan ugostitelj, no s obzirom da nakon korone i nije bilo previše ljudi, to je bilo sasvim dovoljno jer pretjerane gužve za stolovima niti nije bilo. 

Kobasice su bile gotove, no za kotlet - u stvari vratinu trebali smo još pričekati koji trenutak. Odlična domaća kobasica razlog je zbog čega neki Karlovčani i dolaze petkom na staru kramu. Nekima je to i mali jutarnji ritual, tradicija koja se ne propušta a s prvim protušpricnim rezom i zalogajem uvjerili smo se da to uopće nije loš izbor. Fina i dobro pečena, još vruća fenomenalno se rimuje sa senfom. Kruh lagano natopljen masnoćom i nakon toga gutljaj piva. Naravno, nema tu komplikacije,  izbor je jednostavan - Karlovačko ili Žuja. 

U drugom "slijedu" dolazi vratina. Možda na prvu malo bledunjava jer smo forsirali majstora da probamo, iako je karamelizacija mesa trebala biti jača. No tome unatoč okus nije razočarao. Svježe meso dobilo je dovoljno topline i ukuhalo se u smjesi masti i vode. Rezultat je mekano i nježno, taman da se topi u ustima. Servirano sve na plastičnom tanjuru uz gomilu luka koji tu možda i nije baš potreban. No nema veze, to je i draž ovakvog betonskog doručka na otvorenom.

Puca kožica

Cijene su pristupačne - komad kobasice je 15 kuna, a ako se pojede par uz neograničen kruh, to je zagarantirana sitost do večere. Nakon toga bez problema se i vreća krumpira može nositi na leđima sve do Orlovca. 

Kotlovina je ipak nešto skuplja, 25 kuna za veliki komad, također uz neograničen kruh i luk, a po želji majstor grabi u teglu s feferonima. Piletinu nismo probali, no hrskava kožica govori da je to izbor za sljedeći put kojeg će svakako uskoro biti. Zanimljivost je da kotlovina ponekad može i "eksplodirati" a upravo se to dogodilo dok smo glodali kosti s vratine. Radi se naravno o bezopasnoj eksploziji koja za posljedicu može imati samo masne fleke, a majstor nam kaže da se to dogodi rijetko, kad kožica carskog mesa pukne kod pečenja. 

To je to - svakako probati, ako ne toliko zbog same hrane, onda zbog jedinstvenog ambijenta... 

HRANA 3/5

PIĆE 2/5

AMBIJENT 4/5

POSLUGA 3/5

ODNOS CIJENE I KVALITETE 4/5

Izdvojeno


Reci što misliš!