Ugledni kuhari složili su popis jela koja bi u restoranu trebali izbjegavati, jedno od njih je i specijalitet dana

A među tim jelima puno je svakodnevnih, koja se pojavljuju na
većini restoranskih jelovnika. Više od 15 tisuća ljudi odgovorilo
je na pitanje “postoji li jelo koje uvijek treba izbjegavati na
restoranskom jelovniku”. Dvije trećine onih koji su dali odgovore
na Quori su kuhari, konobari ili kulinarski eksperti koji su tako
podijelili svoje iskustvo i savjete sa drugima.

Ne jedite morsku hranu ako ste daleko od obale

Steve Lazarus koji za sebe tvrdi da je školovani kuhar, kaže da
on osobno ne jede morsku hranu ako je više od 30 kilometara
daleko od obale. Osim ako je na mjestu poznatom po morskoj hrani
ili u skupom restoranu koji ima dobe izvore nabave svježe ribe.

Ne jedite hranu za koju restoran nije
specijaliziran

Puno ljudi savjetuje da ako je restoran po nečemu poznat, na
primjer po roštilju, kineskoj hrani, pizzi, treba se držati onoga
što to mjesto najbolje spravlja. Idete li u steak house svakako
naručite odrezak, ako je trattoria, naručite talijansku hranu.
Ima li restoran na meniju nešto što ne pripada onome za što su,
kako tvrde, specijalizirani, ne naručujte. U steak house-u ne
naručujte tjesteninu, u ribljem restoranu suzdržite se od
naručivanja piletine. Specijalitet dana

Janeiro Soloven koja kaže da je školovana kuharica, napisala je
da je još u školi od jednog iskusnog chefa naučila da nikada ne
treba naručivati specijalitet kuće. On je kazao da je pravilo da
je specijalitet nešto staro čega se treba riješiti. Sa druge
strane, ima li na jelovniku sezonskih specijaliteta, to svakako
treba kušati.

Piletina

Eric Sustad kaže da je bio konobar 12 godina i da su pileća prsa
nešto najdosadnije na jelovniku, samo za neodlučne ljude koji su
gladni, a nije im drag okus hrane. Dodaje da je svaki restoran u
kojem je naručio piletinu sa roštilja, bilo razočarenje.

Riba nedjeljom

Joran Karlsen, koji tvrdi da je studirao kulinarske vještine,
kaže da ako restoran ima dobru reputaciju, tada bi trebali moći
naručiti bilo što i bit će dobrog okusa. Ali upozorava, ako
naručite ribu u nedjelju, ona neće biti svježa. Još prije je
slavni kuhar Anthony Bourdain kazao kako ne bi nikada naručio
ribu u nedjelju ili ponedjeljak. Restorani se svježom ribom za
vikend opskrbljuju u četvrtak ili petak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest