Donedavno nismo ni znali što je gluten, a danas je krivac za sve.
Je li tomu zaista tako? Na ovo pitanje odgovor je dao Alan
Levinovitz, profesr s američkog sveučilišta James Madison u
knjizi Glutenska laž.
Proučavao je promjene do kojih dolazi kada ljudi samoinicijativno
iz prehrane izbace gluten, odnosno kada nemaju celijakliju. U
istraživanju mu je pomogao gastroenterolog Peter Gibson.
Zaključili su da ne postoji toliko spominjana preosjetljivost na
gluten koja nije posljedica celijaklije ili neke druge
bolesti. Sama po sebi intolerancija na gluten ne postoji.
A zbog čega onda kod ljudi koji izbace gluten iz prehrane dolazi
do poboljšanja zdravstvenog stanja? Razlog leži u činjeici da ti
ljudi počinju provoditi potpuno novi režim prehrane koji
podrazumjeva generalno kvalitetnije i zdravije namirnice.
– Obično se izbacivanje glutena iz prehrane svodi na izbacivanje
brze hrane, šećera, konzervansa, bijelog brašna. Ljudi počinju
jesti više voća i povrća, bolje se hrane, više se kreću i narvano
da se bolje osjećaju, kaže Levinovitz.
– Lako je za sve optužiti gluten. Ljudi ne žele prihvatiti da je
opsjednutost bezglutenskom prehranom zapravo problem psihološke
prirode, dodaje znanstvenik.