Nekada hrana za sirotinju, a danas su skuplji i od drniškog pršuta. I ne - nije to samo zbog inflacije, ima toga i da su svinje sve mršavije, špeka je sve manje: Imale su špek od 2-3 prsta, sad niti jedan...'
Čvarak je sve samo ne hrana siromašnih. Po cijeni bismo ih prije
mogli nazvati slavonskim tartufom. U odnosu na lani skuplji su za
20 posto.
“Radije ću uzeti šniclu teleću, da vam budem iskrena iako volim
čvarke, ali što je previše – previše je”, kazala je Kata Lalić iz
Zagreba.
“Izdvojim si malo da se malo zasladim – kao dijete kada hoće
čokoladu”, govori Mirjana Matanić iz Zagreba.
Svinje su sve mršavije, ali potražnja za čvarcima je sve veća i,
bez obzira na cijene, svaki se čvarak proda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele
svinje s 2-3 prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi
čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji”, govori
mesar Zdravko Horvatić.
Tako su komadići topljenog svinjskog sala skuplji – i od kulena i
od pršuta.