GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

VIDEO: Rješenje svih vaših problema možda je na tanjuru - kakva budućnost prehrane čeka Hrvate?

VIDEO: Rješenje svih vaših problema možda je na tanjuru - kakva
budućnost prehrane čeka Hrvate?

Umorni ste, razdražljivi ili bez energije? Vjerovali ili ne, rješenje vaših problema može biti na vašem tanjuru - a što ne smijemo jesti - znaju najbolji europski stručnjaci.

"Kao lošu hranu ističemo šećer, jer konzumiramo previše šećera, soli i zasićene masti. To je loša hrana", kazao je nutricionist Sander Kersten. No iako su te namirnice poznate kao tihe ubojice, i nutricionisti raspravljaju koja je to dobra, a koja loša hrana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pojedine upute ne jesti nešto, a jesti nešto drugo apsolutno ne stoji u strogim okvirima. Ono što vrijedi za mene i što bi bilo dobro za mene ne mora nužno biti dobro i za vas. Zato što se naš zdrastveni status i neke genetske predispozicije razlikuju", kazala je nutricionistkinja Karmen Matković Melki.

'Budućnost leži u individualnom pristupu'

I baš iz tog razloga, budućnost prehrane jednostavnija je no što smo mislili. "Budućnost prehrane leži u individualnom pristupu svake osobe prema onim vlastitim odlukama koje donosi kad se hrani, ali i prema tome da zapravo zatraži dodatni savjet oko vlastite prehrane i vlastitog zdrastvenog statusa od stručne osobe", tvrdi Matković Melki.

Što svakome najbolje odgovora, pokazivat će biomarkeri bolesti povezanih sa životnim stilom. "Svi mi kronološki znamo koliko smo stari, ali ne znamo kolika je naša stvarna biološka dob, a naša istraživanja pokazuju da je hrana tu značajan utjecaj", kazao je znanstvenik Gordan Lauc.

Sudeći prema prehrambenim navikama Hrvata, još puno moramo naučiti.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!