GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Znanstvenici dokazali: Tjestenina ne deblja, već naprotiv, pomaže u postizanju vitke linije

Znanstvenici dokazali: Tjestenina ne deblja, već naprotiv, pomaže u
postizanju vitke linije

Sophia Loren jedna je od najljepših žena svijeta, a svoju figuru, uvijek je govorila, duguje tjestenini.

S tvrdnjom  ove slavne Talijanke koja sjajno nosi godine (81 joj je), nedavno su se složili i znanstevnici. Ispitivanje koje su proveli na 14.500 tisuća ljudi, a koje je trajalo tri godine, pokazalo je da tjestenina blagotvorno djeluje na liniju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U eksperimentu su sudjelovali ljudi iz regije Molise, stari od 35 do 79 godina, dok su pripadnici kontrolne grupe (njih 9,319) izabrani iz svih krajeva Italije. Nitko od njih nije bio na dijeti.

Tijekom tri godine znastvenci su ispitivali prehrambene navike, tjelesnu težinu, visinu i opseg struka i kukova obje skupine ispitanika. Porcije tjestenine koju su jeli bile su ograničene na 60 grama.

Došli su do zaključka - tjestenina ne deblja, ako se umjereno jede. Uvriježeno je da porcija tjestenine iznosi 100 grama. Oni tvrde, porcija treba iznositi 60 grama i bit ćete zadovoljni svojom linijom.

"Kao sastavnica tradicionalne mediteranske prehrane tjestenina negativno utječe na na indeks tjelesne mase (IBM), opseg struka i omjer struka i kukova (...) To znači da što češće jedemo tjesteninu, BMI opada, odnosno struk je uži, a linija vitkija", tvrde znanstvenici s talijanskog instituta Instituto Neurologico Mediterraneo Neuromed.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!