Nakon desetljeća zaziranja od masne hrane, najnovije studije su
razbile još jedan mit o prehrani. Naime, čini se kako je masna
hrana skinuta s trona nepoželjnih namirnica.
Prema najnovijem izvješću britanskih znanstvenika, kako bi se
izbjegla pretilost i dijabetes tipa 2, trebamo izbjegavati
ugljikohidrate, slatko i slano, dok je mast dobrodošla na meniju.
Naravno, u umjerenim količinama.
Britanske smjernice za zdravu prehranu naglašavaju kako nam se
prehrana treba temeljiti na mnogo voća i povrća, mesa, ribe,
jaja, grahorica te takozvanih zdravih ugljikohidrata.
Gotovo uvijek bismo trebali izbjegavati grickalice, zaslađene
napitke, slatkiše i pretjerano slanu hranu.
“Preporuke o ‘nemasnoj hrani’ i ‘niskom kolesterolu’ imaju
katastrofalne posljedice za zdravlje. Fokusiranje na pojedine
namirnice kratkovidno je i zbunjuje ljude”, tvrdi Mike Knapton,
ravnatelj Britanske zaklade za srce.
Dok se Velika Britanija bori s epidemijom pretilosti, tamošnji
liječnici upozoravaju kako zdravlje ne ovisi samo o izbjegavanju
određene vrste hrane, nego uravnoteženoj prehrani, kao i
redovitoj tjelesnoj aktivnosti.