GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Masno ipak nije najopasnije po zdravlje - pogledajte koje namirnice vode do pretilosti

Masno ipak nije najopasnije po zdravlje - pogledajte koje namirnice
vode do pretilosti

Nakon desetljeća zaziranja od masne hrane, najnovije studije su razbile još jedan mit o prehrani. Naime, čini se kako je masna hrana skinuta s trona nepoželjnih namirnica.

Prema najnovijem izvješću britanskih znanstvenika, kako bi se izbjegla pretilost i dijabetes tipa 2, trebamo izbjegavati ugljikohidrate, slatko i slano, dok je mast dobrodošla na meniju. Naravno, u umjerenim količinama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Britanske smjernice za zdravu prehranu naglašavaju kako nam se prehrana treba temeljiti na mnogo voća i povrća, mesa, ribe, jaja, grahorica te takozvanih zdravih ugljikohidrata.

Gotovo uvijek bismo trebali izbjegavati grickalice, zaslađene napitke, slatkiše i pretjerano slanu hranu.

"Preporuke o 'nemasnoj hrani' i 'niskom kolesterolu' imaju katastrofalne posljedice za zdravlje. Fokusiranje na pojedine namirnice kratkovidno je i zbunjuje ljude", tvrdi Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce.

Dok se Velika Britanija bori s epidemijom pretilosti, tamošnji liječnici upozoravaju kako zdravlje ne ovisi samo o izbjegavanju određene vrste hrane, nego uravnoteženoj prehrani, kao i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!