GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Krenulo iz Jaškova: Čvarci ušli u ponudu restorana - sedam naših savjeta kako napraviti odličan čvarak

Krenulo iz Jaškova: Čvarci ušli u ponudu restorana - sedam naših
savjeta kako napraviti odličan čvarak

Nekada su bili hrana za puko preživljavanje najsiromašnijih slojeva društva, a s vremenom su se premetnuli u vrhunske delicije. Zapravo, oni su to oduvijek i bili, samo što se tajna o tome dugo nije probila iz dvorišta u kojima se godinama održala tradicija kolinja.

A nakon što jest, priliku za zaradom brzo su shvatili u trgovačkim centrima, pa su ih brže-bolje poslagali na svoje police. Dobra potražnja im ja jamčila i održanje visoke cijene od čak 130 kuna za kilogram. Zaštitni znak Restorana Žganjer jest domaća hrana pripremljena na drugi, posebniji način. Čvarke su srećom, koliko se da zaključiti iz njihovih fotografija, ostavili izvorno domaćima, onakvima kakvi i trebaju biti. Ukoliko želite baš takve, domaće čvarke, evo i naših nekoliko savjeta:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1. Pravite ih od domaće svinje.

2. Masno tkivo režite na kocka od oko 2,5 cm, ako su prevelike, neće se dobro istopiti, ako su malene, dobit ćete prah. 3. Pazite da se prije topljenja ne nađe crvenog mesnog tkiva ili kože, jer će ti dijelovi biti pretvrdi. 4. Prilikom topljenja ih miješajte stalno, naročito u prvih pola sata. 5. Prije početka topljenja dodajte mlijeko, na 5 kilograma dovoljno će biti oko pola litre. 6. Možete od njih spravljati razne pogačice, ali mi preporučamo da ih poslužite najjednostavnije - s domaćim kruhom i lukom 7. Oni su vrlo kalorični, na 100 grama sadrže čak 524 kcal, no ne brinite, sve je više stručnjaka koji zagovaraju zaokret prirodnom, pa se preporuča hrana iz domaćeg ugoja, kako neprskano voće i povrće, domaća jaja, sir, te tako i meso domaćih životinja s pašnjaka, ne iz tovilišta.

Dobar tek.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!