BOGAT PROGRAM

Od 9. do 11. rujna u Kamanju sedmo izdanje Festivala DOK – festivala dobre volje za ljude dobre volje!

U organizaciji Općine Kamanje 9., 10. i 11. rujna se održava sedmo izdanje DOK-a, festivala dobre volje za ljude dobre volje, kojim se obilježava dan tog pokupskog mjesta na sjeveru Karlovačke županije, na granici sa Slovenijom.

Utoliko je održana u utorak 6. rujna u karlovačkom kafiću Cohiba tiskovna konferencija na kojoj su program najavili načelnik Kamanja Damir Mateljan, umjetnički producent DOK-a Nikola Vukmanić i radijski voditelj, novinar, bloger i komičar Damir Valent – Dado.

U petak 9. rujna u 19 sati festival otvara Valent stendap nastupom “Spika 1”. U 20 sati nastupa umjetnica Magmatikka koja izvodi predstavu s vatrom. U 20.15 sati počinje nastup glazbene  skupine Fafter, a nakon njih u 21 sat bend je koncert grupe Belfast Food. Večer se potom  nastavlja uz glazbu disk-džokeja.

U subotu 10. rujna program počinje u 9.30 sati dječjom plesnom predstavom Zabavnog centra “Čarobna šuma”, a zatim slijede predstava “Čovječuljak snovuljak”, tečaj amaterske radiogoniometrije, pa pričaonica i likovna radionica za djecu “Labelko spašava svijet”.

Otvorenje zabavnog parka “Berto” je u 11 sati, od 12 od 14 sati će se moći koristiti zip-line, a u 13 sati se otvara sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U 15 sati je tradicionalna biciklijada po mjestu, a od 17 sati akademski likovni umjetnik Siniša Reberski krasopisom ispisuje imena posjetitelja festivala. U 19 sati slijedi nova Valentova stendap predstava “Spika 2”, a od 20.30 nastupa glazbeni sastav Motherhood, u 21.30 bend Ogenj, a dan zaključuje glazbena grupa Nipplesi iz Karlovca.

Nedjeljom je tradicionalno proštenje uz vruću janjetinu, a potom i svirku sastava Noćni život.

Svakoga dana od 9 do 19 sati je otvoren Arheo-park, a špilja Vrlovka se može razgledati uz stručno vodstvo također svaki dan festivala od 15 do 19 sati.

“U ovih sedam godina smo uspjeli izbjeći provincijalizaciju festivala i atmosfera za njegova trajanja je dobra, a sadržaj prihvatljiv svim uzrastima i ukusima. Fokusirali smo se na najmlađe, posebice u subotu koja je ispunjena radionicama i predstavama za djecu, u što su uključeni vrtići u Kamanju i Ozlju te Društvo ‘Naša djeca’ iz Ozlja. Očekujemo stotinjak mališana predškolskog uzrasta. Navečer imamo koncerte urbane glazbe koja će privući publiku iz Ozlja, Karlovca i iz drugih mjesta”, kaže načelnik Kamanja Mateljan.

“Ostajemo na istom pravcu – spoju suvremene i tradicijske kulture. Trudimo se poticati lokalno stvaralaštvo djece i odraslih. Sadržaji su besplatni za sve posjetitelje. Nadamo se da ćemo iz godine u godinu biti veći i da će ovaj festival biti jedna od najznačajnijih manifestacija u Karlovačkoj županiji”, nastavlja Vukmanić.

“Prastanovnici su u Vrlovku došli iz Krapine, gdje su živjeli u suživotu s Krapinjanima. No, Krap-INA je podigla cijenu grijanja pa je dio stanovnika pokupio svoje klepce i pronašao novi dom u prvom redu do Kupe. To je bio tadašnji neadretalski POS. Kako su se uselili, zauzeli su špilju. Na 318. metru špilje i danas vidimo ispisan broj devet, što znači da su i oni imali veselje u rujnu. Vidi se i da se nešto vrti na ražnju, a to vjerojatno nisu odojak ili janjac, nego mamut. Isto se tako vidi crtež koji ih prikazuje kako skaču od veselja. Dakle, praljudi iz Vrlovke su i preteča festivala DOK. Grijali su se na drva, a možda su naslutili i da će 2022. godine na tome mjestu nastupiti grupa Ogenj. Bit će Magmatika, vatrena predstava, pa ne treba platiti grijanje”, šaljivo najavljuje Valent.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest