Donosimo sve jelovnike iz svih kućica...
Danas kreće popratna manifestacija Međunarodnog festivala
folklora – “Okusi svijeta”, koja će nam pružiti prigodu da
iskušamo gastronomske specijalitete zemalja sudionica. Svakog
dana od srijede do subote kućice s jelima i pićima bit će
otvorene od 17 do 23:30, a danas je na rasporedu i Cooking Show
na kojem će gosti sami spravljati svoja jela. Donosimo vam i
kompletnu ponudu po kućicama uz napomenu da se sva jela
pripremaju prema originalnim receptima, u pravilu i s originalnim
domaćim namirnicama:
INDIJA (Restoran Kintsugi)
Glavna jela: Murgh Makhani (kremasti indijski curry od
piletine u umaku od maslaca, rajčice i začina) i Tandoori
chicken tikka (marinirani pileći ražnjići sa začinima).
Deserti: Ragi laddoo (slatkiš od prosenog brašna, palminog
šećera, datulja i kikirikija) i Rice kheer (od basmati riže,
mlijeka, orašida, kardamoma).
Pića: Mango lassi (kremasti napitak od jogurta i svježeg manga sa
šećerom i kardamomom) i Thandai (napitak od mlijeka badema i
začina).
PERU (Restoran Kvaka)
Glavna jela: Arroz chaufa (peruanska pržena riža), Aji de
galina (kremasta piletina u umaku od čilija, kumina, jaja, oraha
i parmezana, uz rižu), Causa rellena (slojevita hladna salata od
pire krumpira, piletine, avokada i začina) i Lomo saltado
(prženo meso s lukom i rajčicama uz pomfrit).
Deserti: Mazzamora morada (tradicionalni peruanski desert od
ljubičastog kukuruza, voća i začina), Cremolada pina/mango
(osvježavajući smrznuti desert od ananasa/manga) i Manjar blanco
(kremasta poslastica od mlijeka i šećera).
Pića: Tres cruces (peruansko pivo), EL Capitan Pisco (koktel
od vermoutha i Agnostura bittersa), Pina con licor (liker od
ananasa/marakuje), Limonada de Maracuja.
SLOVAČKA (Restoran DP – Mrežnička kuća)
Glavna jela: Bryndzove halušky (knedlice s tradicionalnim
slovačkim sirom i preprženom slaninom) i Zemiakove placky
(krumpirove polpete uz umak od vrhnja).
Deserti: Makové šúľance (njoki s makom i šećerom) i Ryžový nákyp
(desert od riže s kompotom, začinjen vanilijom i cimetom).
PANAMA (Restoran DP – Mrežnička kuća)
Glavna jela: Hojaldra con salchicha guisada (hrskavo tijesto uz
kobasice u umaku), Ceviche panameno (svježe kozice marinirane u
soku od limete s lukom, rajčicom i korijanderom) i Carimanolas
panamenas (hrskavi kroketi od juke punjeni mesom).
Deserti: Arroz con leche (kremasti desert od riže kuhan u mlijeku
s cimetom i vanilijom) i Mamallena (panamski puding od kruha,
suhog voća i začina).
Pića: Chicha de limon (tradicionalni napitak od limuna), Chicha
de saril (tradicionalni napitak od cvijeta hibiskusa, đumbira i
cimeta), Chichita Panama (koktel od soka od ananasa i grejpfruta
i Seco Herrerano) i panamski rum Bocatheva.
ČILE (Restoran Kristal)
Glavna jela: Empanadas de atun (empanade punjene tunjevinom,
lukom, paprikom i začinima), Empanadas de pino i umak pebre
chileano (empanade punjene mljevenim mesom, uz umak od rajčice,
luka i začina), Chacarero (sendvič s tanko rezanom govedinom,
mahunama, rajčicom i ljutom paprikom) i Completo (popularni
čileanski hot dog s avokadom).
Deserti: Po’e (tradicionalni kolač od banana/bundeve i vanilije),
Canejos (kolač od dizanog tijesta punjen kremom), Torrejas de
Aroz (palačinke od riže uz miječnu karamelu ili čokoladu) i
Milhojas (torta od hrskavog tijesta s mliječnom karamelom i
orasima).
Pića: Cola de mono (napitak od mlijeka, kave, alkohola, vanilije
i cimeta), Borgona (piće od vina Carmenere, voća i Cointreaua) i
Serena Libre (koktel od pisco rakije, papaje i limuna i
vina Carmenere).
MOLDAVIJA (Restoran Prikolica)
Glavna jela: Sarmale (listovi kiselog kupusa punjeni mljevenim
mesom i rižom) i Placinte (tradicionalne pite punjene sirom,
koprom i lukom).
Deserti: Alivanca (kolač od kukuruznog brašna, jaja i sira s
grožđicama) i Cusma lui Guguta (torta od palačinki punjenih
višnjama sa slatkom kremom od vrhnja).
Pića: Compot din zmeura (kompot od maline), Vishinata (liker
od višanja) i Zmeurata (koktel od malina, votke i mente).