GDJE I KAD?

VRIJEME ZA PLES

Karlovačka plesna reprezentacija prigodnim videom obilježava Svjetski dan plesa

Karlovačka plesna reprezentacija prigodnim videom obilježava Svjetski dan plesa

Danas je Svjetski dan plesa, koji su proteklih godina brojnim nastupima diljem grada obilježavali i karlovački plesni klubovi i udruge.

Ove godine situacija je drugačija, no plesači nisu zaboravili na svoj dan - pred vama je video koji je snimila Karlovačka plesna reprezentacija, koju trenutačno čine Petar Bijelić, Azra Gorić, Katarina Jelenčić, Goran Koprenica, Željka Kostanjšek, Lucija Majetić, Viktorija Paljug, Jasna Pribanić, Ivana Rumenović Novinić i Petra Sanković.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora (IDC) u sklopu Svjetskog ITI (International theatre institute) centra. Kao dan posvećen slavljenju plesa odabran je 29. travnja, u spomen na jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Baletni studio Zorin doma djeluje od davne 1952. godine, a jedna od njegovih sastavnica je i Karlovačka plesna reprezentacija,  ansambl  koji  je nastao 2016. godine okupljanjem plesača iz različitih plesnih centara (kazalište, plesni klubovi, studiji) te trenutno broji deset članova. 

Sam naziv ansambla nastao je u šaljivom tonu  jer je originalna postava brojila jedanaest članova  što koincidira s brojem igrača u najpopularnijem svjetskom sportu – nogometu. Kako su plesači skupljeni „sa svih strana“, a reprezentacija podrazumijeva samo one najbolje, tako je skovan naziv Karlovačka plesna reprezentacija.

Uz mnogobrojne nastupe i produkcije, Karlovačka plesna reprezentacija potpisuje i dvije plesne predstave, obje u produkciji GK „Zorin dom“. Hvaljeni prvijenac, plesna predstava „Mystery“ posvećena detektivskom žanru, premijerno je izvedena 2017. godine te druga predstava, "Nuspojavus" koja je svoju premijeru doživjela 2019. godine. Predstava paralelno obrađuje dvije teme - jednu bajkovitu kroz popularne likove iz bajki i romana za mlade, i drugu - destigmatizaciju osoba sa psihičkim smetnjama.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!