GDJE I KAD?

IZLOŽBA

Otvoreni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika – Dan sv. Marka Križevčanina

Otvoreni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika – Dan sv. Marka Križevčanina

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. te otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Eve Vukine, u Križevcima su u četvrtak 28. svibnja 2020. započeli 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te sv. Križevčaninu posvećenom programu koji su izveli članovi Zajednice mladih katolika Karlovac „Zamak“. Glazbeni obol euharistijskom slavlju dao je „Agape“, zbor mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Euharistiju je u suslavlju sa župnikom Sovičekom i župnim vikarom Dominikom Jaićem, predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml. 

Program je nastavljen u atriju Gradske galerije otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ mlade akademske slikarice iz Čakovca Eve Vukine kojoj je to prva samostalna izložba. Prigodne stihove o svetosti recitirao je glumac Dubravko Sidor. Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 10. lipnja, a koju je drugi put organiziralo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić, objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti naših proglašenih duhovnih velikana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, izložba će tijekom godine biti postavljena u Šibeniku, Sisku, Čapljini, Krku, Malom Lošinju, Dubrovniku, u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i u župi bl. Augustina Kažotića, zatim u Splitu, Čakovcu, u župi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, u Puli te Karlovcu. 

KIPAR TOMISLAV KRŠNJAVI: Potrebno je samoga sebe 'ugasiti' kako naša osobnost, pa i sam umjetnički izričaj, ne bi izlazili u prvi plan

Pater Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije, predvodio je misno slavlje na devetnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu u istoimenom Nacionalnom svetištu u Karlovcu 27. svibnja 2020. godine. Koncelebrirao je mons. Antun Sente ml., rektor svetišta. Pjevanje je animirao župni zbor "Sveti Josip" pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ. Vjeru je svjedočio Tomislav Kršnjavi ohrabren svojom suprugom Lindom, oboje akademski kipari.

Na kraju misnog slavlja Tomislav Kršnjavi, akademski kipar iz Zagreba, progovorio je o svom iskustvu vjere: 
- Važno je krenuti ponizno u oblikovanju skulpture, kao i brojnim drugim stvarima. Potrebno je samoga sebe, na neki način, 'ugasiti' kako naša osobnost, pa i sam umjetnički izričaj, ne bi izlazili u prvi plan. Ne odričem se svog umjetničkog potpisa i izričaja, već sam mišljenja kako oni u sakralnim djelima trebaju provirivati iz pozadine. U umjetničkom radu ide se iz rada u rad, kao i u životu iz dana u dan. Naime, ako u ostvarenom prethodnom radu nije bilo svojevrsne likovne ispovijedi u kojoj čovjek sagleda što je učinio i koliko je to sve uspjelo, onda nema ni napredovanja sa sljedećim kipom - kazao je kipar Kršnjavi te nadodao: - Ne možete u jednom kipu riješiti sve. Puno je ideja. Kao što ne možemo u jednom danu cijeli život otkoračati, već se napreduje dan po dan, djelo po djelo, poput strpljivog i blagog Josipa. 
Nadalje, važni su i padovi, i u osobnom životu, ali i spoznaja i želja da možemo ustati. U tom ustajanju puno pomaže sakramentalni život, na osobit način sveta ispovijed. 

Zadnje Kršnjavijevo djelo je kip kardinala Kuharića u rodnom mu Pribiću, a trenutno radi na idejnim skicama za crkvu svetog Josipa u Obrovcu gdje je Josipovo svetište Zadarske nadbiskupije. 

- Ipak, jedan od mojih prvih reljefa, meni posebno drag, je upravo reljef svetog Josipa s malim Isusom - kazao je kipar. 

Izdvojeno


Reci što misliš!