GDJE I KAD?

LIKOVNI UŽITAK

U "Karasu" od srijede vrlo vrijedna izložba radova akademskog kipara Hrvoja Dumančića

U

U Galeriji Vjekoslav Karas ove srijede u 19 sati otvara se vrijedna izložba akademskog kipara Hrvoja Dumančića, koja uključuje jedno od njegovih najslavnijih djela, ali i novi rad koji će karlovačka publika prva moći vidjeti.

Hrvoje Dumančić jedan je od najpoznatijih animalista u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. „Konji“ su tema i naziv nove izložbe koja predstavlja stvaralački presjek od 14 skulptura među kojima se nalazi i skulptura „Ranjeni konj“ koju će umjetnik prvi puta izložiti.

Karlovčani će između ostalih djela moći vidjeti i Dumančićeva međunarodno nagrađivana djela - skulpturu „Aramis“, za koju je prije 20 godina dobio Grand prix na desetom "Salon du Cheval" u francuskom gradu Saumuru te skulpturu pod imenom „Power Of Soul“ kojom je osvojio prvu nagradu na izložbi „Horse in Art“ u Londonu. Autor posljednjih dvadeset godina djeluje i u Francuskoj, gdje izlaže i održava umjetničke radionice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posjetitelji će na izložbi moći razgledati i umanjene replike originalnih skulptura konja koje je Dumančić izradio za Muzej Sinjske alke. Umjetnik u Galeriji „Vjekoslav Karas“ izlaže konje iz bronce, aluminija i gipsa, a centralna skulptura izložbe je umanjena replika spomenika „Ranjeni konj“, spomenika koji će biti posvećen upravo ranjenim konjima, a naručen je od strane Grada Lipika.

Izložbu će biti moguće razgledati do 18. rujna 2020. godine, a autor će po zatvaranju izložbe u Karlovcu otvoriti i izložbu u Zagrebu na kojoj će biti prezentirani radovi nastali u doba izolacije među popucalim zidovima njegovog zagrebačkog ateljea.

Autorica predgovora, postava i urednica kataloga je voditeljica Galerije Aleksandra Goreta, akademska slikarica.

Izdvojeno


Reci što misliš!