GDJE I KAD?

O EKSPEDICIJI KUPOM

Na Starom gradu Dubovcu otvorena nova izložba o istraživačkoj ekspediciji "Plovidba Kupom od Karlovca do Siska"

Na Starom gradu Dubovcu otvorena nova izložba o istraživačkoj ekspediciji

U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac i Gradskog muzeja Sisak od danas se u izložbenom prostoru Starog grada Dubovca može razgledati nova izložba pod naslovom „Plovidba Kupom od Karlovca do Siska“. Riječ je o dokumentarnoj izložbi koja razotkriva istraživačku ekspediciju Gradskog muzeja Sisak iz 2014. godine, a koja je nastala kao remake ekspedicije iz 1923. godine.

Istraživačka ekspedicija iz 2014. godine održana je u sklopu Volonterskog kampa Gradskog muzeja Sisak. Organizirana je zahtjevna akcija, plovidba čamcima rijekom Kupom od Karlovca do Siska. Kroz desetak je dana zadatak bio proći rutu s ciljanim zaustavljanjima i obilaskom terena te bilježenjem etnografskih značajki kraja kroz koji se prolazi. Odabir rute ekspedicije je bio strateški, bilo je važno da se pokriju najznačajniji dijelovi prema materijalu iz dnevnika putovanja ekspedicije 1923. godine. Osim što je ponavljanje istraživačke ekspedicije u drugačijim uvjetima intrigantna tema zanimljivo je i to što su svi sudionici po prvi puta sudjelovali u takvom pothvatu te da je to bilo pravo pionirsko iskustvo. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ekspedicija je održana pod vodstvom Katice Mrgić, više kustosice etnologinje i voditelja projekta i muzejskog pedagoga Marijana Bogatića, a na blogu Gradskog muzeja Karlovac možete pronaći članak koji detaljnije opisuje ekspediciju.

Izložba će biti otvorena od 28. listopada 2020. godine do 31. siječnja 2021. godine. Radno vrijeme izložbe je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.

Izdvojeno


Reci što misliš!