GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

U Galeriji Vjekoslav Karas od srijede nova vrijedna izložba - crteži, slikocrteži i gvaševi Peruška Bogdanića

U Galeriji Vjekoslav Karas od srijede nova vrijedna izložba - crteži, slikocrteži i gvaševi Peruška Bogdanića

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u srijedu se, 4. studenoga u 18 sati, otvara izložba „PERUŠKO BOGDANIĆ – crteži, slikocrteži, gvaševi (1978. – 2002.)“. Nakon gotovo četrdeset godina renomirani hrvatski kipar-slikar Peruško Bogdanić ponovno će u Karlovcu otkriti svoje radove na papiru. Ova izložba, kojom će se Peruško Bogdanić predstaviti karlovačkoj publici, pruža mogućnost sagledavanja izabrane crtačke, slikarske i slikocrtačke dionice umjetnikova dvadesetogodišnjeg crtačkog opusa. Posjetitelji će izložbu moći besplatno posjetiti do nedjelje, 8. studenoga, a ostaje otvorena do petka, 4. prosinca.

Bogdanić je klasični pripadnik generacije umjetnika afirmiranih osamdesetih godina i pripadnik tadašnjeg generacijskog smjera hrvatskoga kiparstva nazvanog „drugom skulpturom“. Ova generacija je u odnosu na prethodno razdoblje donijela nove pristupe likovnom djelu u kontekstu hrvatskog kiparstva. Neki od izloženih radova u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas nikad još nikad nisu bili izlagani javnosti pa je ovo njihova svojevrsna premijera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posjetitelji će se, između ostaloga, na izložbi moći upoznati i s političnim triptihom Rat, radovima velikih formata iz ciklusa Don Juan ili ljubav prema geometriji te ciklusom slikocrteža Prije i poslije, a o kojem je više rekla viša kustosica Galerije Vjekoslav Karas i autorica izložbe Antonija Škrtić:

„ Izložbu zaključuje ciklus slikocrteža iz 2001. i 2002. godine koji je svojevrsna posveta ruci kao objektu.  Slojevitim nanošenjem boje i zaglađivanjem špahtlom, bogatom teksturom površina, ucrtavanjem rubova forme te dirljivim uparivanjem kolorita forme i površine, Peruško Bogdanić je ostvario niz vrlo sugestivnih i dirljivih slika. One nas u vremenima velike globalne i osobne nesigurnosti podsjećaju da dignemo glavu jer neke dobre stvari i dalje ostaju stvarne i stalne. Jedna je od njih Umjetnost.“

Peruško Bogdanić je 1990-ih godina odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u hrvatskoj kulturi, 2000-ih godina je bio dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU) i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i svijetu, a upravo je u pripremi i monografija o njegovu kiparskom opusu autora Ive Šimata Banova.

Otvorenje izložbe će biti popraćeno izvedbom karlovačkog virtuoza na gitari – Viktora Vidovića, a priređen je i radni listić za srednjoškolce kao pomoć u sagledavanju izloženih radova. Izložba će se moći posjetiti utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, srijedom i petkom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 sati i nedjeljom od 10 do 12 sati. 

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Grada Karlovca.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!