GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

U Galeriji Vjekoslava Karasa od srijede izložba akademskog kipara Tomislava Ostoje - po prvi puta predstavlja se i slikama

U Galeriji Vjekoslava Karasa od srijede izložba akademskog kipara Tomislava Ostoje - po prvi puta predstavlja se i slikama

U ova pandemijska vremena uz vrlo malo javnih događanja među rijetkim djelatnostima koje su trude održati privid normalne situacije svakako je ona galerijska - ove srijede tako nas očekuje još jedna vrijedna izložba u Galeriji Vjekoslav Karas. Sa službenim otvaranjem u 12 sati u ovoj karlovačkoj galeriji predstavlja se akademski kipar Tomislav Ostoja, ali ne samo skulpturama već i slikama. Izložba nosi tematski naziv "Eros i Thanatos".

Karlovački ljubitelji likovne umjetnosti po prvi imaju prilike vidjeti njegov ciklus od 30 slika, nakon što se zbog pozne dobi okrenuo slikarstvu, a u "Karasu" izlaže i 7 svojih kiparskih djela. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 20. kolovoza 1931. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu odlazi u Zagreb, gdje 1952. započinje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je diplomirao u klasi prof. Antuna Augustinčića. Nakon izlaska iz Augustinčićeve Majstorske radionice Ostoja je svoj zagrebački radni prostor pronašao u dvorištu Medulićeve br. 12, u kojem je nekoliko prostorno skromnih kućica već bilo stavljeno na raspolaganje njegovim kolegama slikarima i kiparima. Tako je to dvorište u središtu Zagreba postalo mjesto gdje su stvorena brojna djela nezaobilazna u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Više od pet desetljeća slobodni je umjetnik i živi od svog umjetničkog rada.

Ostojin stvaralački naboj praćen je brojnim samostalnim i skupnim izložbama te uspjesima kod kritike i publike. Kipar potpisuje brojna djela, a krunu njegova stvaralaštva predstavlja spomenik na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Posebnost je to što su autorstvo spomenika potpisali Tomislav Ostoja i njegova supruga Đurđica.

Izložbu u Karlovcu možemo zahvaliti gospodi Damiru Barešiću i Josipu Kovačiću koji skrbe o ateljeu i dijelu umjetničke zbirke, koju je Ostoja inače oporučno ostavio Gradu Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka.

Izdvojeno


Reci što misliš!