GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

U Galeriji Vjekoslav Karas otvorena vrijedna izložba akademskog kipara i slikara Tomislava Ostoje (FOTO GALERIJA)

U Galeriji Vjekoslav Karas otvorena vrijedna izložba akademskog kipara i slikara Tomislava Ostoje (FOTO GALERIJA)

U ova pandemijska vremena uz vrlo malo javnih događanja među rijetkim djelatnostima koje su trude održati privid normalne situacije svakako je ona galerijska. U Galeriji Vjekoslava Karasa tako se od danas može razgledati vrijedna izložba kojom se karlovačkoj likovnoj publici predstavlja akademski kipar Tomislav Ostoja, ali ne samo skulpturama već i slikama. Izložba nosi tematski naziv "Eros i Thanatos".

Karlovački ljubitelji likovne umjetnosti po prvi imaju prilike vidjeti njegov ciklus od 30 slika, nakon što se zbog pozne dobi okrenuo slikarstvu, a u "Karasu" izlaže i 7 svojih kiparskih djela. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon uvodnih riječi ravnateljice Muzeja grada Karlovca Hrvojke Božić, koja je izrazila nadu da je ovo posljednja izložba koja se otvara pod pandemijskim mjerama i uz stroge epidemiološke propise, o autoru je govorila voditeljica galerije i autorica izložbe Aleksandra Goreta, kao i Damir Barešić, koji uz Josipa Kovačića skrbi o ateljeu i dijelu autorove umjetničke zbirke, koju je Ostoja inače oporučno ostavio Gradu Zagrebu. Kao rođeni Karlovčanin, Barešić se posebno angažirao da ova izložba bude otvorena u našem gradu.

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 20. kolovoza 1931. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Splitu odlazi u Zagreb, gdje 1952. započinje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je diplomirao u klasi prof. Antuna Augustinčića. Nakon izlaska iz Augustinčićeve Majstorske radionice Ostoja je svoj zagrebački radni prostor pronašao u dvorištu Medulićeve br. 12, u kojem je nekoliko prostorno skromnih kućica već bilo stavljeno na raspolaganje njegovim kolegama slikarima i kiparima. Tako je to dvorište u središtu Zagreba postalo mjesto gdje su stvorena brojna djela nezaobilazna u hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Više od pet desetljeća slobodni je umjetnik i živi od svog umjetničkog rada.

Ostojin stvaralački naboj praćen je brojnim samostalnim i skupnim izložbama te uspjesima kod kritike i publike. Kipar potpisuje brojna djela, među njima i 20 javnih spomenika i skulptura diljem Hrvatske, počevši od spomenika Silviju Strahimiru Kranjčeviću u Zagrebu, a krunu njegova stvaralaštva predstavlja spomenik na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Posebnost je to što su autorstvo spomenika potpisali Tomislav Ostoja i njegova supruga Đurđica.

Izložbu je otvorenom proglasio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, a ostaje otvorena do 31. ožujka.

Radno vrijeme galerije je utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 16 sati, srijedom od 8 do 19 sati, subotom od 10 do 16 te nedjeljom od 10 do 12 sati.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!