GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

Izložba / instalacija mlade zagrebačke umjetnice Lucije Marin u Galeriji ZILIK kao prvi program novog "Hibridnog grada"

Izložba / instalacija mlade zagrebačke umjetnice Lucije Marin u Galeriji ZILIK kao prvi program novog

KA-MATRIX organizira izložbu / instalaciju Deus ex machina zagrebačke umjetnice Lucije Marin. Izložba će biti postavljena u galeriji ZILIK s otvorenjem u subotu, 27. veljače u 19:00 sati, kao prvo događanje ovogodišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad 021.

Umjetnica Lucija Marin kroz interdisciplinarnu umjetničku instalaciju Deus ex machina kombinira tehnike reciklirane umjetnosti (mikroplastika, metal, guma) s određenom formom kiparstva stvarajući unikatno djelo u obliku splava. Umjetničku instalaciju nadopunjuje fotografijama otpada koje je more izbacilo na obalu snimljenima u kolovozu 2020. u Rovinju. Otpad koji se nalazi na fotografijama umjetnica je prikupila i odbacila u recikliranje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sam rad veže se uz hommage Géricaultovoj slici Splav Meduze koji je poznati francuski slikar i grafičar izložio 1819. godine na pariškom Salonu kao radikalno i iznimno kontroverzno djelo koje kritizira aktualnu vlast koja je pokušala zataškati nesreću francuske regate Meduza. Instalacija se nadopunjuje fotografijama s prikazima zagađenja mora i obala. Obzirom da će i sama umjetnica biti prisutna na otvaranju pozivamo publiku da porazgovaraju o problemu zagađenja mora i rijeka.

Lucija Marin rođena je 1995. u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Diplomirala je Kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 2020. godine. Glavne tematske preokupacije u radu su joj ready-made instalacije napravljene od otpada te poetičnost vodenih površina koje prikazuje kroz razne medije. Kroz svoje radove propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te zagađenje prirode. Izlagala je na mnogobrojnim grupnim izložbama, od kojih su značajnije “Situacija” u Galeriji Canvas u sklopu 35. Salona mladih, “Re-Start Experience” u Galeriji SKC u Rijeci, “VGA01” u Galeriji Kazamat u Osijeku, “Let s Gavranom” u Pučkom otvorenom učilištu M.A.Relković u Novoj Gradišci, te “Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda” u dvorcu Veliki Tabor. Do sada je imala četiri samostalne izložbe. Živi i stvara u Zagrebu.

Izdvojeno


Reci što misliš!