GDJE I KAD?

JEDINSTVENA IZLOŽBA

U ponedjeljak na Starom gradu Dubovcu otvaranje izložbe "Na putu do mora - tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu"

U ponedjeljak na Starom gradu Dubovcu otvaranje izložbe

Na Starom gradu Dubovcu u ponedjeljak u 12 sati otvara se zanimljiva i originalna izložba Kulturnog centra Travno pod nazivom "Na putu do mora - tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu". Kako je završena sanacija oštećenja nastalih uslijed potresa tako će se otvorenjem izložbe ujedno obilježiti i ponovno otvaranje Starog grada Dubovca za javnost.

Zbog epidemioloških mjera otvorenje izložbe će biti održano samo za medije, no svi zainteresirani izložbu će moći pogledati sve do 9. svibnja - radno vrijeme je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naizgled je neobično povezati gradnju ceste s razvojem dizajna narodnih nošnji, no ove su pojave zapravo neraskidivo vezane. Povijesne ceste Karolina i Lujzijana, kojima se od Karlovca preko Gorskog kotara dolazi do Rijeke te Hrvatskog primorja, spojile su unutrašnjost Hrvatske s njenim primorjem. 

Ubrzani napredak Rijeke, Bakra i Kraljevice te mjesta uz cestu Karolinu potaknuli su doseljavanje obrtnika i trgovaca, unaprijedili vojnu i trgovačku povezanost te protok sirovina. Ako promatramo narodnu nošnju uviđamo da su za individualnost njena oblikovanja i razvitak tehnika kojima je rađena presudne upravo migracije ljudi, materijala, sirovina i ideja. Razvojem cestovnih infrastruktura veći izbor materijala je postao dostupan, a upoznavanje novih stilova odijevanja potaknulo je razvoj novih krojeva i kićenje nakitom obrtničke izrade.

Na izložbi će biti prikazani tekstilni predmeti karlovačkog i ozaljskog Pokuplja, Žumberka, Ogulinsko-plašćanske doline, Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja. Izložba utjelovljuje tri od četiri kulturna područja Hrvatske - sjevernu i sjeverozapadnu, gorsku te primorsku Hrvatsku. Posebno je zanimljivo što će posjetitelji moći vidjeti žumberačke nošnje koje svjedoče o suživotu starosjedilačkog šokačkog i davno doseljenog vlaškog stanovništva, kao i oglavlje jalba iz Ozaljskog Pokuplja koje podsjeća na gotička oglavlja i imalo je magijsku funkciju pri porodu. Tradicijska tehnika izrade jalbe nalazi se na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Uz odjevne predmete i predmete potrebne za izradu narodnih nošnji na izložbi će biti prezentirani i tradicijski instrumenti karakteristični za navedena područja, poput šurli, miha i sopila. Posebno su zanimljivi rekviziti koji se mogu vidjeti na izložbi, a koji prate određene obredne prakse poput maski i kostima zvončara iz okolice Rijeke.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti predmete i fotografije iz čuvaonica i arhiva različitih institucija i organizacija kao što su Ansambl narodnih plesova i pjesama „Lado“, Etnografski muzej Istre, Folklorni ansambl „Zagreb – Markovac“, Studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“, Zavičajni muzej Ozalj, Gradskog muzeja Karlovac i glazbenika, solista na tradicijskim glazbalima Stjepana Večkovića.

Autorice izložbe su Lucija Halužan, Ivana Mihajlic i Bojana Poljaković Popović, a kustos gostovanja Nikolina Belančić Arki.

Izdvojeno


Reci što misliš!