GDJE I KAD?

IZLOŽBA ČEKA KRAJ MJERA!

Neobična izložba u srijedu na Maloj sceni HD - zbog nelogičnih mjera na nju ne smiju posjetitelji, ali čekat će ih sve do otvaranja!

Neobična izložba u srijedu na Maloj sceni HD - zbog nelogičnih mjera na nju ne smiju posjetitelji, ali čekat će ih sve do otvaranja!

U srijedu će na Maloj Sceni Hrvatskog doma biti postavljena autorska izložba mlade zagrebačke umjetnice Nastje Kljaić pod nazivom „Složna bića”. Riječ je o prvoj ovogodišnjoj izložbi u interijeru Hrvatskog doma, a ujedno i prvoj i zasad jedinoj izložbi na kojoj je - zabranjen ulaz posjetiteljima!

Naime, prema trenutačnim epidemiološkim mjerama, na Maloj sceni Hrvatskog doma ne mogu se održavati izložbe otvorene za javnost niti javna događanja povezana s izložbenim i drugim kulturno-umjetničkim djelatnostima osim virtualnih. Riječ je o još jednoj u nizu nelogičnosti u mjerama, budući se izložbe uredno otvaraju i posjećuju u galerijama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izložbeni postav bit će tako predstavljen u prostoru Male scene Hrvatskog doma sve do epidemiološke situacije kada će se prostor moći otvoriti publici. 

Postavljanjem izložbe želi se uputiti apel nadležnim tijelima i službama Republike Hrvatske na veću osjetljivost za potrebe nezavisne kulture i javnosti, s obzirom da postojeće mjere i njihova tumačenja pri županijskim Stožerima dovode nezavisne kulturne prostore u stanje potpune obustave programa i potpunog mirovanja, unatoč dosljednom poštivanju epidemioloških mjera. Ovakvom blokadom dovodi se u pitanje održivost programa i poslanja izvaninstitucionalnih društveno-kulturnih prostora općenito, te specifično ideja razvoja Hrvatskog doma kao društveno-kulturnog centra, uspostavljena u javno-civilnom partnerstvu s Gradom Karlovcem.

Izložbeni postav se sastoji od desetak objekata i likovnih intervencija nerecikliranim materijalima s posebnim fokusom na nepovratnu plastiku. Pristup u izradi radova i konceptualiziranju izložbe ekološki je usmjeren, a nadahnut fantastičnim imaginarijem i svjetovima romana Terryja Pratchetta, Marijom Jurić Zagorkom te drugih knjiga za djecu i mlade iz područja fantastike, a ulazi i u područje ekofeminizma i anarhizma. Autorica osmišljava i portretira likove, zamišljene kao čuvare koje veže zajednička misija održavanja i ponovnog uspostavljanja „prirodnog balansa“ između ljudi međusobno i odnosa čovjeka i prirode. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!