GDJE I KAD?

NA TRAGU PJESNIKA

U okviru nove manifestacije posvećene Ivanu Goranu Kovačiću dodijeljene i pjesničke nagrade - prva u rukama Marijana Lončarića

U okviru nove manifestacije posvećene Ivanu Goranu Kovačiću dodijeljene i pjesničke nagrade - prva u rukama Marijana Lončarića

U organizaciji Kluba ljubitelja poezije "Stihom u srce" koji djeluje u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića po prvi puta je organiziran program "Na tragu pjesnika", kojim se obilježavaju obljetnica rođenja Ivana Gorana Kovačića i Svjetski dan pjesništva. 

U okviru programa proveden je natječaj za najbolju pjesmu u kojem su sudjelovale karlovačke srednje škole, afirmirani pjesnici, članovi Kluba ljubitelja poezije "Stihom u srce", polaznici pjesničkog programa "Ozaljski akvarel stiha" te svi zainteresirani ljubitelji poezije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema odabiru članova prosudbene komisije, Mojce Rapo Waite, Brune Vojvodića i Nataše Vojnović, najuspješniji ovogodišnji autori su:

1. Marijan Lončarić s pjesmom "Ponos moje predrasude"

2. Đurđica Marinić s pjesmom "Miran let ka nebu" i

3. Marija Skočibušić s pjesmom "Prsa dječaka"

Nagrađeni su djelima Ivana Gorana Kovačića te besplatnim ulaznicama za karlovačke ustanove poput Aquatike, Muzeja grada Karlovca i Zorin doma. 

- Poeziju pišem već 35 godina, a prošle godine objavio sam i prvu zbirku "3 i 15". Uglavnom pišem ljubavnu i životnu poeziju, nagrada me svakako veseli, ali još važnije od toga je samo pisanje i druženje svih zaljubljenika u poeziju, kazao je Marijan Lončarić. 

U okviru programa gost predavač, diplomirani antropolog, etnolog i kulturni antropolog, pjesnik i kritičar Tomislav Augustinčić održao je vrlo zanimljivo virtualno predavanje o Ivanu Goranu Kovačiću, koje obuhvaća kronološki prikaz Goranovog života i stvaralaštva te kritike poznatih hrvatskih pisaca o Ivanu Goranu Kovačiću i njegovim djelima. Augustinčić je diplomirao upravo na temu vezanu uz slavnog pjesnika "Goranovo proljeće: mjesto i društveno sjećanje u kontekstu pjesničkog festivala", a prošle godine dobio je i jednu od najvažnijih pjesničkih nagrada za mlade pjesnike u Hrvatskoj - Gorana za mlade pjesnike.

Kako i sam Augustinčić ističe, za nadati se je da će ova manifestacija zaživjeti i postati tradicionalna, kao obilježavanje Goranovog rođenja, upravo na prvi dan proljeća, i slavljenje njegovog iznimnog pjesništva. 

Predavanje možete pogledati OVDJE.

Izdvojeno


Reci što misliš!