GDJE I KAD?

ZA BOLJE DANE

Uz dvije dobre predstave u Zorin domu u teškim pandemijskim uvjetima obilježen tradicionalni Svjetski dan kazališta

Uz dvije dobre predstave u Zorin domu u teškim pandemijskim uvjetima obilježen tradicionalni Svjetski dan kazališta


Uz predstave "Knjiga o džungli" Gradskog kazališta "I. B. Mažuranić" iz Slavonskog Broda i "Grane smo na vjetru" domaćeg profesionalnog ansambla, u Zorin domu je, u nikad težim pandemijskim uvjetima, ipak na lijep način obilježen Svjetski dan kazališta.

Prije predstava pročitana je i hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta, koju je napisala nacionalna dramska prvakinja Branka Cvitković i naslovila "Posveta glumcu". Evo i poruke: "Biti glumac, znači biti dobrovoljni polaznik jedne škole koja se zove kazalište, čiji sam i sama oduševljeni polaznik, istraživač i pripadnik. Nadam se da tu "školu" nikada neću završiti, pa i pod cijenu da me proglase lošom učenicom.
Biti glumac, znači bespoštedno se davati ne očekujući ništa zauzvrat.
To znači, ne bojati se suočiti s novim, neistraženim, drukčijim. To znači prepustiti se izazovima koji će pokrenuti naše potencijale, razigrati našu maštu.
To znači pomicati svoje granice i mijenjati se tako da iznenadimo sami sebe. Biti glumac znači vješto mijenjati karaktere, a ostati svoj. Upravo to, ostati svoj, nosi u sebi TAJNU koju svaki glumac sam za sebe i u sebi gradi čitavog života.
Pokazivati se, a ostati TAJNA. Ne doreći se! Trajati! Ali biti glumac znači i nastojati doseći najviše umjetničke standarde i ne ogriješiti se o kazališnu etiku u najširem smislu. I nije to tako nevažno istaknuti, upravo danas, kada svatko svakome radi o glavi i kada sve postaje važnije od činjenice da smo tu zato da osluškujemo istinu u sebi i oko sebe, da budemo hrabri, da ne odustajemo od suštine smisla bavljenja umjetnošću i da se ne damo lošim uvjetima bez obzira na okolnosti koje nas pritišću. Budimo gospodari pozornice, očarajmo publiku krikom, tišinom i svojim glasom kao najupečatljivijim i najmarkantnijim glumačkim sredstvom.
Ako se ponekad izgubimo u životnoj strci straha, nesigurnosti i traženja sebe, sjetimo se da smo stanari jednog doma kojem pripadamo, a to je kazalište. Nadajmo se da ćemo na svom profesionalnom putu sretati samo darovite, pametne i dobre ljude, pa ako i ne bude uvijek tako suprotstavimo im se svojim talentom!
Još nešto! Želim izraziti poštovanje i podršku onim kolegama koji nemaju tu sreću biti u stalnom angažmanu u kazalištu i koji unatoč nesretnim okolnostima i uvjetima svojim predanim radom upozoravaju na položaj glumca, danas.
Dragi prijatelji i kolege, neka sve vaše napore i umjetničke dosege prati onaj, za nas glumce najslađi zvuk, neodoljivi zvuk aplauza."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

foto: Igor Čepurkovski/Zorin dom
 

Izdvojeno


Reci što misliš!