GDJE I KAD?

POVIJESNA BAŠTINA

U Gradskom muzeju od subote pa sve do kraja veljače 2022. godine vrijedna izložba "Vrata Zvijezde" iz povijesti našeg grada

U Gradskom muzeju od subote pa sve do kraja veljače 2022. godine vrijedna izložba

U subotu u 11 sati u dvorištu Gradskog muzeja Karlovac održat će se otvorenje izložbe recentnih arheoloških i arhivskih istraživanja karlovačke Zvijezde pod nazivom „Vrata Zvijezde“. 

Izložbom će biti razotkriveni značajni rezultati karlovačkih istraživanja te prikazana nova saznanja o karlovačkoj Zvijezdi. U proteklih 17 godina u Karlovcu su u dva navrata provedena arheološka iskapanja na pozicijama povijesnih vrata Zvijezde. Riječ je o tzv. Starim i Novima vratima koja datiraju od samog početka gradnje Karlovca (1579.) te o Riječkim vratima koja datiraju iz 1. pol. 19. st. Istraživanja su upotpunila saznanja o razvoju bastionskog sustava i unutarnjeg gradskog tkiva. Najznačajniji nalazi su kaponir, kojeg možemo nazvati pretečom bunkera, a koji je otkriven u Radićevoj ulici i ostaci portala Novih vrata Zvijezde ispred Karlovčanima poznate „Gradske straže“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izložba „Vrata Zvijezde“ prezentirana je u tri različita prostora, koji zauzimajući uloge autentičnih pripovjedača kreiraju dijelog renesansne Zvijezde s posjetiteljima današnjice.

Kustoska interpretacija arheoloških i arhivskih istraživanja osvaja Miškininu i Radićevu ulicu, u kojima se na pozicijama nekadašnjih gradskih vrata nalaze info-ploče koje šetačima otkrivaju pozicije nekadašnjih gradskih vrata koja su bila ulaz u Zvijezdu. U prizemlju Gradskog muzeja Karlovac, koji se nalazi u najstarijoj zgradi u Zvijezdi, izložba se iz uličnog prostora seli u unutrašnji izložbeni prostor, koji evocira atmosferu arheološkog nalazišta, pozivajući posjetitelja da promišlja pitanje „znamo li po čemu svakodnevno hodamo?“. Iz prizemlja Gradskog muzeja Karlovac posjetitelj se penje u muzejsko potkrovlje koje skriva treći dio narativa „Vrata Zvijezde", rekonstrukciju povijesnog izgleda gradskih vrata.

Samo neki od posebno zanimljivih artefakata koje će posjetitelji moći vidjeti su arheološki predmeti svakodnevne upotrebe i građevni materijal korišten u gradnji Zvijezde, kameni ostaci portala „Novih vrata“, uteg za potezanje pokretnog mosta koji je koristio za zatvaranje Zvijezde, dosada neviđeni planovi i nacrti iz austrijskih, mađarskih i hrvatskih baštinskih ustanova, snimke unutrašnjosti kaponira i rekonstrukcije povijesnog izgleda gradskih vrata u 3D medijima.

Izložba je financirana sredstvima Karlovačke županije i Grada Karlovca. Posjetitelji izložbu mogu razgledati besplatno u subotu, 17. travnja od 12:00 do 16:00 sati i nedjelju, 18. travnja od 10:00 do 12:00 sati. Izložba „Vrata zvijezde“ će u Gradskom muzeju Karlovac biti otvorena sve do 28. veljače 2022. godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!