GDJE I KAD?

ZA AKTIVNO GRAĐANSTVO

Od četvrtka u Urbanom parku interaktivna instalacija mladih zagrebačkih umjetnica "Boli me kuća"

Od četvrtka u Urbanom parku interaktivna instalacija mladih zagrebačkih umjetnica

U Urbanom parku u četvrtak će u organizaciji KAoperative biti postavljena interaktivna umjetnička instalacija "Boli me kuća" čije su autorice mlade zagrebačke umjetnice Vita Jončić i Ana Maria Maravić. 

Interaktivna instalacija "Boli me kuća" napravljena je po uzoru na društvenu igru Monopoly, samo su pravila ponešto izmijenjena - umjesto igre koja vodi cilju stvaranja monopola i kapitala, ona funkcionira kao apel na akciju predlaganja rješenja, a samim time i mijenjanja sadašnjih aktualnih problema i teških okolnosti unutar Republike Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U instalaciji je kuća postavljena kao simbol - kolateralna žrtva problema sistema, a instalacija stavlja naglasak na metaforičko liječenje ozljeda kuće kao univerzalnog simbola sigurnosti, obitelji, zajednice, pa i grada i države.

Klasična igra Monopoly u svojem fokusu također ima kuću, no u ulozi objekta vrijednosti i gradnje – kućica je u Monopolyju valuta na putu do pobjede i dominacije bez nužnog sagledavanja okolnosti i posljedica.

No kao kontrast Monopolyju, instalacija “Boli me kuća” želi podržati igrače u promišljanju svoje okoline te ih potaknuti da se aktiviraju u svojoj zajednici.

Službeno otvorenje instalacije je u četvrtak u 16 sati, a bit će postavljena do 15. lipnja. Program se odvija uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz projekt „PARKart 2021”.

Izdvojeno


Reci što misliš!