GDJE I KAD?

FILMSKO ŽUTILO

Karlovac opet svjetsko središte filma mladih - petodnevna filmska karavana stići će i do Duge Rese i Ozlja

Karlovac opet svjetsko središte filma mladih - petodnevna filmska karavana stići će i do Duge Rese i Ozlja

Zbog pandemije i epidemioloških mjera natjecateljski program i ove će godine biti ograničen, iako nešto manje nego lani. No, pripremljen je i zanimljiv program na otvorenom, koji će osim u Karlovcu, gostovati i u Ozlju te Dugoj Resi.

Čak 1415 filmova iz cijelog svijeta pristiglo je na tradicionalne karlovačke filmske festivale mladih - 14. Four River Film Festival i 26. Filmsku reviju mladeži, koji se u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac ove godine održavaju od 7. do 11. rujna.

Zbog pandemije i epidemioloških mjera natjecateljski program i ove će godine biti ograničen, iako nešto manje nego lani. Za razliku od prošle godine kada je sve bilo online, ove godine natjecateljske projekcije u Zorin domu pratit će srednjoškolci, a svi ostali moći će to učiniti putem livestreama. No, pripremljen je i zanimljiv program na otvorenom, koji će osim u Karlovcu, gostovati i u Ozlju te Dugoj Resi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O okolnostima i načinu održavanja festivala Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a rekla je:

- Ovo nam je petnaesta godina u Karlovcu, već druga u ovakvim neobičnim uvjetima, ali veseli što smo unatoč ovoj situaciji nekoliko dana prije samog početka programa ipak uspjeli organizirati i projekcije uživo za karlovačke srednjoškolce u Gradskom kazalištu Zorin domu, naravno u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Ove godine pristigle su 1.415 prijave i naša selekcijska komisija nije imala lak posao jer je u konkurenciju primljen 84 film. To potvrđuje da su Filmska revija mladeži i Four River Film Festival izvrsna platforma koja je prepoznata od strane samih srednjoškolskih autora kao mjesto na kojem oni sami žele prikazati svoje filmove. Otvaranje i zatvaranje bit će dostupni preko streama na našoj stranici, kao i filmovi iz konkurencije.

Ksenija Sanković voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac pozvala je publiku na sva otvorena događanja: 

- Epidemiološke mjere dopuštaju projekcije na otvorenom tako da ćemo nastaviti tu tradiciju. Počinjemo u utorak svečanim otvaranjem koje će biti na Foginovom kupalištu u 20 sati. Na programu je film "Murina" Antonete Alamat Kusijanović. Ono što je posebno u toj večeri je da je u produkcijskom timu na filmu radila Laura Pribanić, naša dugogodišnja članica i sadašnja dopredsjednica, a još od osnovnoškolskih dana volontirala je na našem festivalu. Ovaj je film na rijeku Koranu doplivao iz Cannesa gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Murina prati napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj.

U srijedu, 8. rujna u 20:30 sati na rijeci Korani na Foginovom kupalištu bit će prikazan najtraženiji domaći dokumentarac ove godine “Ljubav oko svijeta”, Anđele i Davora Rostuhara koji prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, koje je bračni par Rostuhar snimio na svom jednogodišnjem putovanju tijekom kojeg su posjetili 33 države na šest kontinenata te o ljubavi intervjuirali više od 200 ljudi. Prije ovog dokumentarca u programu "Žuti reflektor" prikazuje se film Škola koja (ne) postoji u režiji Karla Gagulića. Film je priča o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu. 

U četvrtak, 9. rujna na gradskom kupalištu u Ozlju u 20:30 sati bit će prikazan film “Lihvar” u režiji Nemanje Ćeranića, koji govori o lihvaru u malom srpskom gradu. Pola sata prije u programu Žuti reflektor možete pogledati film “Bambiland” u režiji Danila Stanimirovića, koji govori o ostacima zabavnog parka sina Slobodana Miloševića. 

Zadnja projekcija je u petak u 20:30 sati u Dugoj Resi u Dnevnom boravku na Mrežnici, a bit će prikazan film “Povjerenje”, dugometražni prvijenac u režiji Matije Benića koji je svoju premijeru imao na Pula film festivalu. Film prikazuje Varaždin 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće. U programu Žuti reflektor gledamo Matijin film “Antikorupcijski atom”, o tome koliko su učenici spremni na varanje.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!