GDJE I KAD?

KA-MATRIX

Ovogodišnji projekt "Nova kultura_Hibridni grad" počinje u subotu instalacijom "Umjetničke knjige" u Galeriji ZILIK

Ovogodišnji projekt

KA-MATRIX i ove godine nastavlja s programom Nova kultura _ Hibridni grad. Program započinje prostornom instalacijom / serijom "Umjetničke knjige" zagrebačke umjetnice Mije Maraković koja se otvara u galeriji ZILIK u subotu 26. veljače u 19 sati.

Instalacija / serija "Umjetničke knjige" nastala je od odbačenih knjiga, kalendara i časopisa koje su ljudi nekada upotrebljavali i kroz koje su pratili tadašnje trendove i informacije. Umjetnica je od prikupljenog materijala stvorila novo djelo - umjetničke knjige - dajući mu svoju interpretaciju kroz nove tekstove ukomponirane na instalaciji.
Ponovnim recikliranjem/upotrebom odbačenim materijalima daje novi smisao a ujedno i kritizira društvo masovne kulture, interes za masovne medije i potrošačko društvo.Transformiranjem postojećih materijala kroz višegodišnji proces stvaranja i varijacija u atipičnom postavu publici se predstavlja prostorna instalacija koja zahtjeva izravan taktilni i vizualni doživljaj. Tekstovi su prepisani iz dnevnika na računalo te printani na običnom papiru čime se isključuje likovna strana dnevnika, ali se publici daje mogućnost vlastite analize, promišljanja i kritike samog djela kako bi promislila o nastanku i cilju instalacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz samu instalaciju u galeriji ZILIK, umjetnica će održati radionicu izrade umjetničkih knjiga za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor, a tijekom otvaranja instalacije reći će više o svom novom konceptu.

Mia Maraković završila je srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine, a godine 2011. upisuje preddiplomski sveučilišni studij Likovna kultura na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kojeg završava 2014. godine te stječe naziv Sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) edukacije likovne kulture. Godine 2018. stječe titulu Magistra Likovne kulture.
Maraković se do sad predstavila na četrnaest samostalnih izložbi, u Zagrebu (Lauba, galerija Šira, Pikto), Leipzigu (Hafenkombinat), te osamdesetak skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu (Vijetnam, Italija, Indija, Meksiko, Makedonija). Dobitnica je rektorove nagrade i voditeljica brojih radionica za djecu, mlade i odrasle. U svojim radovima, osim tradicionalnih tehnika često izrađuje djela i instalacije koje propituju društvene odnose, koristi i eksperimentira s različitim materijalima i prostorima u koja stavlja svoja djela koja su uvijek društveno angažirana i traže sudjelovanje publike.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

Nova kultura _ Hibridni grad 022.
Tema ovogodišnjeg programa je industrijsko nasljeđe u umjetnosti javnog prostora i njegov utjecaj na stvaranje suvremenih umjetničkih koncepata: Program će se provoditi kroz prostorne instalacije, radionice, tribine, rezidencije i razgovore s autorima koji u svom radu koriste industrijske materijale, reinterpretiraju industrijsko nasljeđe koristeći suvremene alate u stvaranju novog umjetničkog produkta s kojim komuniciraju prema publici i od koje traže angažman.
 

Izdvojeno


Reci što misliš!