GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

Prostornom instalacijom "Umjetničke knjige" u Galeriji ZILIK otvorena ovogodišnja "Nova kultura _ Hibridni grad"

Prostornom instalacijom

Prostornom instalacijom "Umjetničke knjige", čija je autorica mlada zagrebačka umjetnica Mia Maraković, u Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici započelo je novo izdanje programa "Nova kultura _ Hibridni grad" koji provodi udruga KA-MATRIX. 

Instalacija / serija Umjetničke knjige nastala je od odbačenih knjiga, kalendara i časopisa koje su ljudi nekada upotrebljavali i kroz koje su pratili tadašnje trendove i informacije. Umjetnica je od prikupljenog materijala stvorila novo djelo - umjetničke knjige - dajući mu svoju interpretaciju kroz nove tekstove ukomponirane na instalaciji.
Ponovnim recikliranjem/upotrebom odbačenim materijalima se daje novi smisao a ujedno se i kritizira društvo masovne kulture, interes za masovne medije i potrošačko društvo.

Transformiranjem postojećih materijala kroz višegodišnji proces stvaranja i varijacija u atipičnom postavu publici se predstavlja prostorna instalacija koja zahtjeva izravan taktilni i vizualni doživljaj. Tekstovi su prepisani iz dnevnika na računalo te printani na običnom papiru čime se isključuje likovna strana dnevnika, ali se publici daje mogućnost vlastite analize, promišljanja i kritike samog djela kako bi promislila o nastanku i cilju instalacije. Autorica u ovom radu temelji svoju praksu na pop art kulturi i kritici konzumerizma koji proizlazi iz industrijske revolucije u kulturnom, društvenom i ekonomskom okruženju. U intervenciji može se pronaći utjecaj od readymades Marcela Duchampa, konceptualnog pristupa Fluxusa / Josepha Beuysa pa sve do pop arta Andya Warhola i Jeffa Koonsa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izložbu možete razgledati u Galeriji ZILIK svakodnevno do 7. ožujka.

(foto: KA-MATRIX)
 

Izdvojeno


Reci što misliš!