GDJE I KAD?

LIKOVNI ŽIVOT

Tri nove izložbe u karlovačkim prostorima - prva izložba Noe Jardas, nova djela Miroslava Galinca i plakati posvećeni Danteu Alighieriju

Tri nove izložbe u karlovačkim prostorima - prva izložba Noe Jardas, nova djela Miroslava Galinca i plakati posvećeni Danteu Alighieriju

Ovih dana otvaraju se tri nove izložbe u gradu. Kronološkim redom, prva je ona u Centru za mlade Grabrik, gdje se od 3. ožujka može razgledati izložba mlade Karlovčanke Noe Jardas. Otvaranje izložbe je u 19 sati, a moći će se razgledati do kraja ožujka. Izložba nema jedinstvenu temu, a obuhvaća radove nastale od 2019. godine do danas. Radovi su nastali kao rezultat tečaja crtanja i slikanja, a motivi i tehnike su različiti. Želja autorice je prezentirati vlastiti napredak i publici pokazati svestranost u izražaju, a ovo joj je prva samostalna izložba. Noa Jardas trenutno pohađa Ekonomsko-turističku školu, polaznica je tečaja crtanja i slikanja u BOLFEKi art & graphic design studiu te je polaznica Tečaja filmske umjetnosti u Kinoklubu Karlovac. Želja joj je nakon srednje škole upisati umjetničku akademiju i nastaviti se baviti umjetnošću kroz život.

Izložbu možete pogledati i ONLINE.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od petka, pak, na Odjelu audiovizualne građe karlovačke Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića, svoj najnoviji ciklus slika pod nazivom "Rondo" publici predstavlja poznati karlovački slikar srednje generacije Miroslav Galinac. Radi se o manjim formatima u tehnici akrilika na papiru, nastalima koncem prošle i početkom ove godine. U svim radovima prevladavaju jaki potezi kista (ili kartonskog špahtla) te gesta, tekstura i kompozicija. Mjestimično su detalji, slike u slikama, najdražesniji i posebni. Unošenje u slikarske elemente, nanose boje, titranja crvene boje na bijeloj i crnoj, efekt tanjih linija na nečistim mrljama, pokazuju kako je ponegdje bolje ostaviti obliku da samostalno diše na papiru, a drugdje pak “potpuni kaos” može značiti ravnotežu. Izložba se može razgledati do kraja ožujka.

Napokon, također od petka, u Knjižnici za mlade moći će se razgledati izložba „Dante 9-7-9“, povodom 700 godina od smrti Dantea Alighierija (1265. – 9. rujna 1321.). Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s Talijanskom srednjom školom – Scuola media superiore italiana „Dante Alighieri“ Pula-Pola, Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula, Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i Pazinskim kolegijem – klasičnom gimnazijom te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH osmislila je i provela projekt „Dante 9-7-9“ rezultat kojeg je bila istoimena izložba. 

Kroz 33 plakata predstavljene su zanimljivosti iz Danteova života i prikazana njegova djela s naglaskom na stihove i motive iz Božanstvene komedije, a povezani su i Danteovi motivi u pop kulturi. Izložba je bila dio 3. FLIT-a – Festivala talijanske književnosti, čiji je cilj poticanje čitanja kod mladih. Učenici koji su izrađivali motive za plakate prikazali su ih različitim tehnikama, a ono što ovu izložbu čini posebno zanimljivom, suvremenom i mladenačkom je to da su posteri dizajnirani u obliku objava na Instagramu. Postav se može razgledati i na taj način prošetati kroz ovih, na zabavan i šarolik način, prikazanih 9 krugova pakla, 7 krugova čistilišta te 9 krugova raja, sve do 29. travnja.

Izdvojeno


Reci što misliš!