GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

"Čovjek i ono nepoznato" - otvorena izložba akademskog slikara Zorana Durbića u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas

U Galeriji Vjekoslav Karas jučer je otvorena izložba akademskog slikara, konzervatora-restauratora i virtuoza u istraživanju likovnih tehnika i materijala Zorana Durbića. Izložba pod nazivom „Čovjek i ono nepoznato“ publici će otkriti Durbićevo stvaralaštvo od 1987. godine do danas kroz više od sto umjetničkih djela ovog svestranog autora.

Durbićeve slike, crteži, grafike i skulpture predstavljene u galeriji tvore složeni skup autorovih likovnih istraživanja i ispitivanja nepoznatih snova, slutnji i emocija. Izloženi radovi na papiru pružaju uvid u ukupnost svojstava likovnog izričaja Zorana Durbića, svojstava koja su se oblikovala u interakciji s izazovima materijala i tehnika odabranih za likovno izražavanje. Radovi u temperi i gvašu, uljni pasteli i radovi u kojima je korištena tzv. kuhana boja te radovi u tušu i akvarelu prezentiraju živost umjetnikova stvaranja. Durbićeva djela izvedena grafičkim tehnikama zadivljuju preciznošću i skladom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Raskoš tonova i nijansi tople žute, crvene, narančaste, pa hladne plave, zelene i ljubičaste boje povezane u harmoničnim odnosima čine važnu osobinu Durbićeva likovnog izričaja. Prikaz izloženih radova na papiru zaključuju Karlovački akvareli koje je umjetnik stvarao iz godine u godinu sudjelujući na Zimskoj likovnoj koloniji ZILIK u Karlovcu gdje je s Karlovcem i Karlovčanima uspostavio prisnu povezanost i prijateljstvo.

„Manje ili više jasna slutnja ljudske figure prisutna je u svim izloženim likovnim kompozicijama. Muškarac, žena, oboje ili grupa figura proizlaze iz mrlje, spleta linija ili kombinacije ploha pa izgleda kao da je apstrakcija Durbićev put do figuracije. Figure djeluju uznemirujuće, neprilagođeno i stiješnjeno kadrom u kojem ih je autor pronašao, prepoznao i prihvatio, iscrtavajući im intimne dijelove tijela u erotskim minijaturama u crno/bijelom linorezu, ili pak neobične i nezgrapne ruke, glomazne oči i spužvaste dojke koje se prepoznaju na većim formatima.“ rekla je viša kustosica Galerijskog odjela i autorica izložbe Antonija Škrtić.

Profesionalno iskustvo rada u konzervatorsko-restauratorskoj struci sasvim je sigurno ostavilo trag u autorovu zanimanju za majstorsko savladavanje različitih likovnih tehnika, što se pokazalo i u odabiru nekih zaboravljenih i rijetkih načina obrade egzotičnih materijala kojima je autor realizirao ciklus skulptura koje ovom prilikom po prvi put izlaže kao zasebnu cjelinu.

Zoran Durbić je sudjelovao na brojnim međunarodnim žiriranim skupnim izložbama crteža i grafike, a slikarstvo je diplomirao u klasi profesora Đure Sedera na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1986. godine. Na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu izlaže od 1980. godine, a zaposlen je kao konzervator-restaurator savjetnik na Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu. Dobitnik je međunarodnih priznanja Segnalati, Biennale Internazionale per l’Incisione, Acqui Terme (Italija); Diploma, The 12th Space International Print Biennal Seul (Koreja) i Diploma of Excellence, 5th International Grafic Art Annual (Švedska).

Izložba ostaje otvorena do 27. travnja, a prati je i radni listić za učenike srednjih škola, dok će za učenike osnovnih škola biti organiziran „Radni susret s umjetnikom“. Nakon vođenog razgleda izložbe umjetnik će pred učenicima raditi u tehnici akvarela i tuša te linoreza i pastela, pokazat će im svoj alat i radni pribor, a ponešto će učenici i sami isprobati.

Izdvojeno


Reci što misliš!