GDJE I KAD?

U ZNAKU PLAVE

U petak pretpremijera, a u subotu premijera "Semafora", tople predstave karlovačkog kazališta o životu s autizmom

U petak pretpremijera, a u subotu premijera

Publika je već imala prilike vidjeti vrlo lijepu novu predstavu profesionalno ansambla Gradskog kazališta Zorin dom "Semafor", ali službena pretpremijera i premijera održat će se ovog petka i subote, a ta mala odgoda tu je s jako dobrim razlogom.

Ove subote, naime, 2. travnja, obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a sve se uklapa i u mali festival koji organizira udruga Frendofon istim povodom. Kako sama predstava problematizira upravo odrastanje s autizmom i na topao način govori o prihvaćanju različitosti među mladima, nije moglo biti boljeg termina od ovog za dvije svečane izvedbe. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Semafor" je priča o raspadanju  i sastavljanju jedne obitelji koja saznaje kako jedan njihov član, najmlađi sin Vigo, ima poremećaj u spektru autizma. Cijelu priču pripovijeda Vigova sestra Mila i to u policijskoj stanici, a zašto se Mila nalazi upravo tamo, saznat ćete sami. Ova predstava želi publiku uvući u Vigov svijet, pokazati gledateljima što se događa tom mladiću u glavi, zašto reagira na sebi svojstven način te zašto mu je tako teško prilagoditi se društvenim normama. Predstava želi na topao način maknuti stigmu s autizma te pokazati zašto svi trebamo njegovati ono nešto drugačije u sebi.

Na tekst Petre Cicvarić, redatelj predstave je Peđa Gvozdić uz asistenticu režije Maju Huber, koja je zadužena i za scenski pokret. Scenograf je Ivan Botički, kostimografkinja Morana Petrović, a glazba je djelo Damira Šimunovića. U predstavi glume Andro Damiš, Ana Šantar, Petra Cicvarić, Peđa Gvozdić, Vanja Gvozdić, Nino Pavleković, Nikola Nedić i Lovorka Trdin.

Osim same predstave koja je na rasporedu u petak i subotu u 20 sati (a za one koji propuste oba termina odmah i najava da će biti na rasporedu i u četvrtak 7. travnja, također u 20 sati), najavljen je i ostali program festivala o autizmu udruge Frendofon. Tako će biti održane radionice za najmlađe koje će im pokazati načine komunikacije bez teksta te predavanje defektologinje i logopedinje Asje Dubravčić o tome kako se približiti osobi s autizmom i komunicirati s njom.

Za vrijeme premijere Zorin dom će biti osvijetljen plavom bojom, što je dio svjetske inicijative podizanja svjesnosti o autizmu.

(foto: Zorin dom Facebook)

Izdvojeno


Reci što misliš!