GDJE I KAD?

UMJETNOST I INDUSTRIJA

U subotu u Galeriji ZILIK otvaranje izložbe "Auzvinkl - industrijska baština u umjetnosti javnog prostora" Siščanina Miroslava Šojata

U subotu u Galeriji ZILIK otvaranje izložbe

Program Nova kultura _ Hibridni grad 022. koji provodi karlovačka udruga KA-MATRIX nastavlja se umjetničkom instalacijom / izložbom radova i radioničarskim programom "Auzvinkl – industrijska baština u umjetnosti javnog prostora", iza koje stoji sisački autor Miroslav Šojat kojem je ovo prvo predstavljanje u Karlovcu.

Šojat spaja recikliranje, željezo i umjetnost u prostorne i umjetničke instalacije i uporabne predmete, a ideje uzima iz vlastite prakse ali i industrijskog nasljeđa Umjetničkih kolonija radnika Željezare Sisak.

Program publiku uvodi u prostor i kulturu življenja u bivšoj državi kada se uz razvoj industrije, razvijala i umjetnost u industrijskim sredinama. Autor je inspiriran kulturom koja povezuje industrijsko nasljeđe i javne prostore koje dodatno obilježavaju sisački parkovi skulptura i land arta, industrijske kulture u naseljima izgrađenim za radnike, neposredno uz nekadašnje industrijske pogone. Jedan od ciljeva Umjetničkih kolonija radnika Željezare Sisak bilo je ukazivanje pažnje radnicima na proizvodni proces kao kreativni čin, kako bi radnici u kulturi surađivali s radnicima u proizvodnji, te kako bi radnici Željezare postali aktivni subjekti kulturne politike. Autor u svojim djelima daje svojevrsni hommage nekadašnjim industrijskim naseljima i umjetnosti u javnom prostoru van dominantnih prostornih paradigmi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz predstavljanje instalacija održat će se i radionica obrade metala zavarivanjem uz razgovor s umjetnikom gdje će publika imati prilike iz prve ruke upoznati se s razlozima pokretanja umjetničkog projekta koji je s godinama prerastao u poslovni poduhvat.

Program je na rasporedu u subotu u 19 sati u Galeriji ZILIK u Radićevoj ulici. 

Izdvojeno


Reci što misliš!