GDJE I KAD?

FILMSKI SVIJET

Od 3. do 5. lipnja novo izdanje filmskog FUSE festivala u Karlovcu, uz prateću izložbu GIF-ova i trodnevni program

Od 3. do 5. lipnja novo izdanje filmskog FUSE festivala u Karlovcu, uz prateću izložbu GIF-ova i trodnevni program

Ovogodišnje peto izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac bit će održano od 3. do 5. lipnja na Maloj sceni i u Urbanom parku Hrvatskog doma. 

Ove godine na festival je pristiglo čak 369 filmova iz svih krajeva svijeta nakon čega je selekcijska komisija, koju čine diplomirana montažerka Iva Gavrilović, studentica Filmske i TV režije Sara Grgurić te producent i prošlogodišnji član žirija Vedran Šuvar odabrala 37 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu. Autori se natječu za nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju te Grand Prix festivala. Osim navedenih nagrada o kojima odlučuje stručni žiri i publika ima priliku izraziti svoje mišljenje te dodijeliti vlastitu nagradu - nagradu publike. Uz natjecateljske projekcije, posjetitelje očekuje bogat popratni program. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvi festivalski dan - petak 3. lipnja, započinje radionicom u organizaciji dugogodišnjih festivalskih prijatelja, umjetničke organizacije Format C. Radionica će biti održana online s početkom u 11:00 sati, a voditelji radionice su Dina Karadžić i Vedran Gligo. 

Platforma F12 je i ove godine pripremila izložbu QR kodova, GIF for FUSE, koja će biti otvorena na Maloj sceni 3. lipnja, u sklopu otvaranja festivala u 20 sati. Nakon otvaranja uslijedit će projekcija prošlogodišnjeg pobjedničkog filma "Return to the Peach Blossom Wonderland", Haomin Peng. 

Na kraju prve filmske večeri slijedi projekcija dugometražnog filma "Prozori" redatelja Damira Radića. Ovaj promatrački film uređen je kao niska slučajno zatečenih uličnih prizora snimljenih kroz prozor stana. Autor gledatelja stavlja u poziciju svakodnevnog voajera, ponekad neugodnu, ali vrlo privlačnu, poziciju u kojoj je teško odbiti sudjelovati. Za montažu i oblikovanje zvuka zaslužan je Ivor Šonje, a producent filma je Igor Jelinović. Produkciju potpisuje organizacija Blank iz Zagreba. 

U subotu, 4. lipnja na rasporedu su dvije natjecateljske projekcije s početkom u 16 te 18:30 sati. 

U sklopu večernjeg programa na pročelju zgrade Hrvatskog doma bit će projicirana izložba GIF for FUSE, a u 21 sat očekuje nas i nastup Ivone Eterović (tonota), glazbene producentice i psihologinje iz Zagreba. Ivonina je umjetnička karijera obilježena samostalnim i kolaborativnim radom fokusiranim na stvaranje specifičnog i svježeg zvuka s introspektivnim predznakom i multidimenzionalnim emotivnim nabojem.

Posljednji festivalski dan, nedjelja 5. lipnja započet će posljednjom projekcijom natjecateljskog programa u 11 sati. U 15 sati očekuje nas okrugli stol s autorima u konkurenciji, a u 17 sati bit će dodjela ovogodišnjih nagrada. I ove godine žiri je sastavljen od filmskih profesionalaca. Festival će ugostiti filmskog montažera Hrvoja Mršića, redatelja Tomislava Šobana i profesoricu hrvatskog jezika i književnosti te doktoricu filmologije Anu Đordić. 

Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan, a filmovi natjecateljskog programa tijekom trajanja festivala bit će dostupni i online na Vimeo kanalu Kinokluba Karlovac. 

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAoperativa, koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Grad Karlovac.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!