GDJE I KAD?

ATRAKTIVAN PROGRAM

Predstavljamo sudionike 23. MFF-a: Dolaze sjajne skupine iz Brazila, Kolumbije, Mađarske, Turske i SAD-a!

Predstavljamo sudionike 23. MFF-a: Dolaze sjajne skupine iz Brazila, Kolumbije, Mađarske, Turske i SAD-a!

Mnoga su tradicionalna događanja osjetila posljedice pandemije i strogih mjera, ali kada je Karlovac u pitanju nitko kao Međunarodni festival folklora, mnogim Karlovčanima jedna od omiljenih manifestacija, koja protekle dvije godine nije mogla biti održana niti u smanjenom obliku. 

No, ove godine MFF se napokon vraća, i to u zaista punom sjaju uz goste s tri kontinenta! Uz to održat će se i manifestacija "Okusi svijeta" na kojoj ćemo moći kušati gastronomske specijalitete iz zemalja sudionica, bit će tu i dodatnih zanimljivosti i prilika za upoznavanje drugih kultura tijekom cijelog festivala koji traje od 3. do 9. srpnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče sudionika, dvije skupine dolaze iz Južne Amerike. Iz Brazila dolazi skupina Flor Riberinha iz grada Cuiabe, koja u svom umjetničkom repertoaru donosi nijanse brazilske kulturne raznolikosti, pokazujući ljepotu, snagu i boje koje uzvisuju u pjesmama i plesnim gestama. Koreografije poput “Boi Bumbá”, “Siriri”, “Rasqueado“, “Frevo” i “Samba” donijeti će publici puni kolorit, razigranost i temperament Brazila.

Iz Kolumbije nam, pak, dolazi Pachamama Compania iz Bogote. Djelovanje družine bazira se na istraživanju kulturne baštine Kolumbije čija je karakteristika protezanje tematike Majke Zemlje i njenog odnosa s mitskim likovima i obredima. Simbolika Majke Zemlje i mitskih likova vidljiva je gotovo u svakom tradicijskom plesu, a društvo posebnu pažnju polaže uvježbavanju svojih članova kako bi na sceni vrlo vjerodostojno
prikazali tu simboliku i emocije prenijeli svojoj publici.

Iz Sjeverne Amerike, točnije iz SAD-a, dolazi skupina Idaho Xpress iz grada Burleya. Osnovani su 1980. godine, a osim specifičnog „clogging“ (step) plesa, uvježbavaju narodne plesove cijele Sjeverne Amerike. Prati ih i blugrass band s izvrsnim glazbenicima. 

Samsun Halk Oyunları GSK iz turskog grada Samsuna još od 1980. godine  širi, promiče i razvija tursku tradicijsku kulturu, posebno onu svog grada smještenog na obali Crnog mora. Okuplja oko 300 članova te prvi put dolaze u Karlovac i Hrvatsku.

Iz Mađarske nam, pak, dolazi skupina Nyírség iz Nyíregyháze, s repertoarom koji obuhvaća plesnu tradiciju cijelog Karpatskog bazena i daje autentičnu sliku mađarske narodne umjetnosti i plesne karakteristike Mađara. Prati ih Szikes bend koji svira autentičnu narodnu glazbu Mađarske. 

Dakako, tu su i domaće snage - organizator i domaćin FA Matija Gubec iz Karlovca predstavit će bogatstvo hrvatskih narodnih plesova, pjesama i nošnji. 

Izdvojeno


Reci što misliš!