GDJE I KAD?

ZA GLAZBENE SLADOKUSCE

Sjajan program 16. Međunarodnog etno jazz festivala u Karlovcu - od 22. do 24. srpnja tri vrhunska koncerta na Starom gradu Dubovcu

Sjajan program 16. Međunarodnog etno jazz festivala u Karlovcu - od 22. do 24. srpnja tri vrhunska koncerta na Starom gradu Dubovcu

Nakon zaista sjajnog Zvjezdanog ljeta i njegove kulminacije na rođendan grada 13. srpnja ne očekuje nas ljetna suša događanja. Naprotiv, vrlo brzo očekuje nas jedan od središnjih događaja ljeta - Međunarodni etno jazz festival, koji ove godine donosi četiri glazbene poslastice u tri dana!

Ovogodišnji festival tako u petak 22. srpnja otvaraju Bok Blues, koji su nakon pobjede na 12. Croatian Blues Challengeu u svibnju ove godine predstavljali Hrvatsku na International Blues Challengeu u američkom gradu Memphisu. Među natjecateljima iz Amerike i cijelog svijeta postigli su izuzetan uspjeh ušavši u polufinale natjecanja. Novim uzbudljivim pothvatom Bok Blues izražavaju svoju viziju tog glazbenog žanra predstavljajući vlastite skladbe i jačajući temelje blues glazbe u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iste večeri nastupa i Kozmodrum, nastao kao ideja da se jazz glazba spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni je začetnik bubnjar i kompozitor Janko Novoselić. Iza sebe imaju tri albuma i mnoštvo koncerata. Njihovi nastupi često postaju pravi partyji pa ćemo i na ovom, sigurni smo, zaplesati.

U subotu 23. srpnja dolazi GIIPUJA, zapravo akronim za "glazbu Istre i Primorja u jazz aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se kvartetom GIIPUJA otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz prizmu suvremene muzičke prakse, progovarajući jezikom tradicije u slobodi improvizacije. GIIPUJA je projekt koji traje više od 10 godina te neprestano evoluira. Svakako je jedan od najboljih hrvatskih etno jazz projekata, a karlovačka publika ponovno će se uvjeriti u kvalitetu njihova izričaja na ovogodišnjem izdanju festivala. 

Napokon, pravi vrhunac ionako izvrsnog festivala dolazi u nedjelju 24. srpnja, kada Braća Teofilović predstavljaju “Element”, novi album s obradama najljepših tradicionalnih pjesama naših prostora. Braća blizanci Ratko i Radiša već dugi niz godina oduševljavaju publiku diljem svijeta svojim obradama izvornih pjesama Balkana. Jedinstveni i čudesni, epiteti su koji se nerijetko vežu uz njihovo prezime, ponajprije zbog nadahnutog dvoglasnog pjevanja koje svakog slušatelja vraća u neka prošla vremena. Nakon šest godina diskografske pauze, Teofilovići objavljuju “Element”, novi studijski album s 14 obrada tradicionalnih kompozicija utkanih u bogato kulturno naslijeđe ovih prostora.

Tijekom godina bilježe nastupe u Njemačkoj, Italiji, Austriji, SAD-u, Japanu, Rusiji i to u nekima od najeminentnijih koncertnih prostora poput Wiener Konzerthaus u Beču, Moscow Tchaikovsky Conservatory u Moskvi, The Kennedy Center u Washingtonu i Liszt Academy Concert Centre u Budimpešti. Album “Element” logičan je nastavak bogate 30-godišnje karijere, a sadrži sve ono što ih čini posebnima na glazbenoj sceni. Svima onima koji se upuste u preslušavanje ovog albuma, zajamčeno je jedinstveno lirsko putovanje uz produhovljene obrade braće Teofilović.

Svi koncerti održavaju se na Starom gradu Dubovcu s početkom u 21 sat.

Pretprodaja ulaznica dostupna je putem web sustava Entrio i u Tisak Media i Ghetaldus optika poslovnicama. Cijena ulaznice je za prva dva dana 70 kn u pretprodaji, a 80 kn na dan koncerta na blagajni ispred Starog grada Dubovca. Za treći dan je ulaznica 100 kn u pretprodaji, a 120 kn na dan koncerta. Dostupne su i festivalske ulaznice za sva tri dana po cijeni od 180 kn.

U slučaju lošeg vremena koncerti se održavaju u Gradskom kazalištu Zorin dom, također s početkom u 21 sat.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!