GDJE I KAD?

VRLO DOBRO

Uživali smo uz "Zvjezdano ljeto", a uživali su i gosti - dobro je da sad ne kreće "pustoš" već slijede Riječno kino, Etno Jazz festival...

Uživali smo uz

Brojni događaji uspješno su pretvorili Karlovac u ljetnu pozornicu.

Iza nas je još jedno "Zvjezdano ljeto", prvo nakon dvije godine opterećene pandemijom i raznim mjerama koje je održanom u punom obimu i, možemo reći, punom sjaju. 

U protekla tri tjedna uživali smo u stotinjak programa diljem grada, ne samo mi već i gosti našeg grada, jer dalo se primijetiti da su središnji događaji izazvali pozornost i Zagrepčana, Siščana, Riječana...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ti središnji događaji svakako su bili već etablirani Međunarodni festival folklora (s pratećom manifestacijom "Okusi svijeta") čiji su povratak mnogi jedva dočekali, kao i novi, ali izuzetno uspješni Karlovac Open Air Tribute festival. Dakako, uz njih i KAKAFE, koji ipak nije toliko kompaktan događaj i protezao se kroz sva tri tjedna s vrlo raznolikim programom. 

Gledano u cjelini, program je zaista bio privlačan i sadržajan, dojma smo da je ove godine bilo i više popratnih događanja za najmlađe, što je svakako za veliku pohvalu, a oni središnji događaji uspješno su pretvorili Karlovac u veliku ljetnu pozornicu, što je i jedan od slogana "Zvjezdanog ljeta". 

I građani su bili vidno zadovoljni programom i na veliku većinu manifestacija dolazili u velikom broju, ponešto prigovora bilo je tek na izbor izvođača završnog rođendanskog koncerta, no to je u Hrvatskoj gotovo neizbježno, sve ukuse je teško pomiriti, iako stoji da smo naviknuli i na nešto konkretniji izbor izvođača.

Zadovoljni su bili i gosti, što nikako nije nevažno. Brazilci, Kolumbijci, Poljaci, Mađari, Amerikanci, Australci, Talijani, Englezi... koji su bili dio programa zaista su oduševljeno govorili o Karlovcu i Karlovčanima (kao i Dugorešanima oni koji su bili smješteni u susjednom gradiću) pa i kada se odbaci ono što je očekivana pristojnost gosta ostaje činjenica da smo zaista ostavili odličan dojam na njih. 

Uz središnja događanja jednako važan dio "Zvjezdanog ljeta" bila sui mnoga, od odličnog Karlovac Dance Festivala i mnogobrojnih programa Knjiguljice preko sjajnog filmskog programa na Starom gradu Dubovcu pa do manifestacija kao što su PARKiranje u Urbanom parku, "Okupacija Radićeve" ili Art&KA u jednom sasvim novom i zanimljivom okruženju - u Krešićevoj ulici, zaključno s vrlo vrijednim i uspješnim Danima Židovske baštine.

Ako bismo tražili razloge za prigovor moglo bi se reći da je sve možda bilo i - preintenzivno. Ponekad je bilo nemoguće popratiti sve što te zanima, a kada se program zahuktao možda su mrvicu ceh platili programi na ipak izoliranom Starom gradu Dubovcu, iako je tamo bilo izuzetno vrijednih događanja kao što je izuzetan koncert Tice Mith i Singrlica ili humanitarna izložba fotografija Mladena Valjka za obnovu dvorca u Novigradu (otvorena je do kraja srpnja pa je još možete i posjetiti i sudjelovati u akciji!). U redu je dva dva do tri tjedna budu "špica" događanja rođendanske proslave, no sve organizatore ne bi trebalo nužno vezati uz taj period, jer ljeto traje još dva mjeseca, a pojedina događanja dovoljno su velika i privlačna da mogu "nositi" gradski život i kao samostalno zbivanje izvan "Zvjezdanog ljeta". 

Srećom, to ne znači da sada ulazimo u doba ljetne pustoši. Već ovog vikenda počinje Riječno kino uz Karlovačko, koje će do kraja srpnja uz četiri karlovačka događanja posjetiti i Kamanje, Ozalj, Dugu Resu i Ogulin, a od 22. do 24. srpnja održava se 16. Međunarodni etno jazz festival uz zaista sjajan program zaključno s pravom glazbenom poslasticom u vidu koncerta Braće Teofilović. Filmsku scenu u gradu oživljavat će i opet Marko Pekić i njegov Radar s filmovima na terasi Glazbene škole, redovan vikend program ima Beer Garden, svirke možemo očekivati i u Ziggyju, Kazališnoj kavani, Amadeusu... a onda krajem kolovoza dolaze i Dani piva, za koje je već najavljen dio programa s dosta jakim imenima kao što su Gibonni, Urban, Vatra, Vanna...

Karlovačko ljeto zaslužuje i ove godine sve pohvale i pozavidjeti bi nam mogle i mnoge turističke destinacije na moru - nadamo se da se bliži trenutak i kada će krenuti obnova Hrvatskog doma, dovršiti se obnova Edisona i aktivirati potencijali i za jesenski i zimski program.

Izdvojeno


Reci što misliš!