GDJE I KAD?

BOGAT PROGRAM

Od 9. do 11. rujna u Kamanju sedmo izdanje Festivala DOK - festivala dobre volje za ljude dobre volje!

Od 9. do 11. rujna u Kamanju sedmo izdanje Festivala DOK - festivala dobre volje za ljude dobre volje!

U organizaciji Općine Kamanje 9., 10. i 11. rujna se održava sedmo izdanje DOK-a, festivala dobre volje za ljude dobre volje, kojim se obilježava dan tog pokupskog mjesta na sjeveru Karlovačke županije, na granici sa Slovenijom.

Utoliko je održana u utorak 6. rujna u karlovačkom kafiću Cohiba tiskovna konferencija na kojoj su program najavili načelnik Kamanja Damir Mateljan, umjetnički producent DOK-a Nikola Vukmanić i radijski voditelj, novinar, bloger i komičar Damir Valent - Dado.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U petak 9. rujna u 19 sati festival otvara Valent stendap nastupom "Spika 1". U 20 sati nastupa umjetnica Magmatikka koja izvodi predstavu s vatrom. U 20.15 sati počinje nastup glazbene  skupine Fafter, a nakon njih u 21 sat bend je koncert grupe Belfast Food. Večer se potom  nastavlja uz glazbu disk-džokeja.

U subotu 10. rujna program počinje u 9.30 sati dječjom plesnom predstavom Zabavnog centra "Čarobna šuma", a zatim slijede predstava "Čovječuljak snovuljak", tečaj amaterske radiogoniometrije, pa pričaonica i likovna radionica za djecu "Labelko spašava svijet".

Otvorenje zabavnog parka "Berto" je u 11 sati, od 12 od 14 sati će se moći koristiti zip-line, a u 13 sati se otvara sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U 15 sati je tradicionalna biciklijada po mjestu, a od 17 sati akademski likovni umjetnik Siniša Reberski krasopisom ispisuje imena posjetitelja festivala. U 19 sati slijedi nova Valentova stendap predstava "Spika 2", a od 20.30 nastupa glazbeni sastav Motherhood, u 21.30 bend Ogenj, a dan zaključuje glazbena grupa Nipplesi iz Karlovca.

Nedjeljom je tradicionalno proštenje uz vruću janjetinu, a potom i svirku sastava Noćni život.

Svakoga dana od 9 do 19 sati je otvoren Arheo-park, a špilja Vrlovka se može razgledati uz stručno vodstvo također svaki dan festivala od 15 do 19 sati.

"U ovih sedam godina smo uspjeli izbjeći provincijalizaciju festivala i atmosfera za njegova trajanja je dobra, a sadržaj prihvatljiv svim uzrastima i ukusima. Fokusirali smo se na najmlađe, posebice u subotu koja je ispunjena radionicama i predstavama za djecu, u što su uključeni vrtići u Kamanju i Ozlju te Društvo 'Naša djeca' iz Ozlja. Očekujemo stotinjak mališana predškolskog uzrasta. Navečer imamo koncerte urbane glazbe koja će privući publiku iz Ozlja, Karlovca i iz drugih mjesta", kaže načelnik Kamanja Mateljan.

"Ostajemo na istom pravcu – spoju suvremene i tradicijske kulture. Trudimo se poticati lokalno stvaralaštvo djece i odraslih. Sadržaji su besplatni za sve posjetitelje. Nadamo se da ćemo iz godine u godinu biti veći i da će ovaj festival biti jedna od najznačajnijih manifestacija u Karlovačkoj županiji", nastavlja Vukmanić.

"Prastanovnici su u Vrlovku došli iz Krapine, gdje su živjeli u suživotu s Krapinjanima. No, Krap-INA je podigla cijenu grijanja pa je dio stanovnika pokupio svoje klepce i pronašao novi dom u prvom redu do Kupe. To je bio tadašnji neadretalski POS. Kako su se uselili, zauzeli su špilju. Na 318. metru špilje i danas vidimo ispisan broj devet, što znači da su i oni imali veselje u rujnu. Vidi se i da se nešto vrti na ražnju, a to vjerojatno nisu odojak ili janjac, nego mamut. Isto se tako vidi crtež koji ih prikazuje kako skaču od veselja. Dakle, praljudi iz Vrlovke su i preteča festivala DOK. Grijali su se na drva, a možda su naslutili i da će 2022. godine na tome mjestu nastupiti grupa Ogenj. Bit će Magmatika, vatrena predstava, pa ne treba platiti grijanje", šaljivo najavljuje Valent.

Izdvojeno


Reci što misliš!