GDJE I KAD?

GALERIJA 'MARTIN BORKOVIĆ'

Slikanje Iris Mihatov Miočić u odnosu prema veličajnosti sakralne teme ne polazi od figure, iako je izložba figurativna

Slikanje Iris Mihatov Miočić u odnosu prema veličajnosti sakralne teme ne polazi od figure, iako je izložba figurativna

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić otvorena je u Galeriji 'Martin Borković' Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Organizatori izložbe su Nacionalno svetište sv. Josipa i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić'.

Zažalivši okupljenima dobrodošlicu mons. Antun Sente ml., voditelj Galerije 'Martin Borković' i organizator Izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ upoznao je okupljene ljubitelje lijepoga i duhovnoga o putu, mjestima i osobama koje su do sada vidjele, otvorile i promovirale ovo izložbu. U Križevcima ju je otvorio mons. Bože Radoš - varaždinski biskup, u Puli fra Đuro Hontić - gvardijan, u Šibeniku mons. Tomislav Rogić - šibenski biskup, u Sisku mons. Vlado Košić - sisački biskup. Nakon Karlovca djela Iris Mihatov Miočić biti će izložena u Zadru i mnogim drugim hrvatski gradovima.  U galeriji Nacionalnog svetišta u Karlovcu zasigurno će ih doći pogledati tisuće hodočasnika koje ovih dana očekuje Josipovo svetište. 

Otvarajući ljepotu prezentiranog stvaralaštva povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić je tom prilikom kazao kako slikanje Iris Mihatov Miočić u odnosu prema veličajnosti sakralne teme ne polazi od figure, iako je izložba figurativna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ona polazi od svjetla, od fenomena svjetla, one duhovnosti svjetla koja doživljava i promatra naše svece, blaženike i sluge Božje koji su zapravo u jednoj novoj zbilji gdje je svjetlo glavni sadržaj neovisno o tome što mi sliku promatramo nizom činjeničnoga, u ikonografiji simbola. Duhovnost je najprisutnija u tom elementu svjetlosti. Zapravo, svjetlo se identificira sa svjetlošću - kazao je između ostalog Špoljarić. 

Zahvalivši organizatorima izložbe autorica je kratko ispričala kako je otkrivajući i slikajući hrvatske svece i sama rasla u duhovnosti te je ustvrdila da je za nju vrhunac sakralnog stvaranja onda kada se ostvari duhovan prostor između osobe koja promatra sliku i onoga što je prikazano na slici, nadajući se da će upravo to postići prezentirane slike hrvatskih svetaca. 

Izložbu je otvorio dr. sci. Vlado Mikšić, povjerenik za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

- Ono što vidimo želimo upoznati i slijediti i dovršiti. Hrvatski sveci pokazuju put svjetla kojim su sami bili osvijetljeni i zato ova izložba o hrvatskim svecima i blaženicima te kandidatima za oltar ima itekako, uz kulturno i duhovno značenje i snagu - kazao je prilikom otvorenja dr. sc. Vlado Mikšić. 

Program otvaranja vodila je Magdalena Stipković, studentica na Odsjeku za umjetnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Svetišta 'Sveti Josip'.

Izdvojeno


Reci što misliš!