GDJE I KAD?

50. OBLJETNICA ZBORA

U dvosatnom koncertu „mlađahni“ umirovljenici uz pratnju publike pjevali svom gradu i proslavili pedesetu obljetnicu djelovanja

U dvosatnom koncertu „mlađahni“ umirovljenici uz pratnju publike pjevali svom gradu i proslavili pedesetu obljetnicu djelovanja
Foto Igor Čepurkovski

Svečanim koncertom „50 godina pjesme“ Mješoviti pjevački zbor karlovačkih umirovljenika 'Vid Rukavina' proslavio je u prepunom Gradskom kazalištu Zorin dom 50-tu obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Zapravo, za članove Zbora 5o godina i nije tako puno obzirom da im je prosjek 71,5 godina a najstarija članica Katica Ivšić ima 84 godine. Narodna izreka kaže da godine nisu važne ... Točno, da je to tako moglo je posvjedočiti 300-injak Karlovčanki i Karlovčana, pa i gradonačelnik Damir Mandić i županijska pročelnica Marija Šćulac, koji su u dva sata koliko je trajao koncert dobro ugrijali dlanove plješćući nastupu „mlađahnih“ pjevačica i pjevača. 

Kao što to obično i biva na kraju su pjevači, pod ravnanjem neumornog maestra Ratko Pogačić, koliko god su ljudi pljeskati, i tražili od njih, na bis su otpjevali nekoliko pjesama i najdražu među njima „Sunce traži smiraj“ čije stihove je napisao Vlado Kolarić a uglazbio Ratko Pogačić. U dva sata koliko je trajao koncert Zbor je otpjevao 14 pjesama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Put ispod duge“ koju su uz pratnju Zbora pjevali Biserka Perašin, Sanja Gosta Jerman i Mirna Korkut. Zatim, Mozartov „Ave Verum Corpus“, praizvedbu „Život“ za što je stihove napisao član Zbora Boris Ribarić a uglazbio Pogačić. Pjesmu „Hrabri ljudi“ uglazbio je Arsen Dedić, obradio V. Balić a za Zbor priredio Pogačić. Prelijepu pjesmu „Domovina moja lijepa“ (Drago Diklić) uz pratnju Zbora otpjevao je Marijan Žitko, a Hrnićeva pjesma „Kome bi šumilo more“ podigla je publiku na noge. 

ZAHVALE ČLANOVIMA 

Predsjednica Zbora Mirna Korkut je u predahu od pjevanja dodijelila zahvalnice članovima koji su više od 15 godina u Zboru: Katica Ivšić, Branko Kociper, Katarina Kuštreba, Biserka Perašin, Danica Rujevčan, Maca Pavlaković, Ida i Branko Đurđević, Andrija Erdelja, Nada Baršić i Veronika Bačić. Zahvalnice su zaslužili i oni čije je doprinos u radu Zbora bio ogroman Dubravko Vinković, Dragica Sever, Ivanka Solomun i Karlovački vokalni oktet. Dakako Zboru su srodne udruge čestitale i prigodno zahvalile a predsjednici Korkut tom prigodom uručile pismene zahvale. Dijelili su se i buketi cvijeća, nešto malo pića ... Ali, tako to je na sličnim svečanosti. 

- Članovi Zbora ne moraju biti umirovljenici, mogu biti blizu odlaska u mirovinu, a mogu biti i mlađi – rekla je Mirna Korkut, predsjednica Zbora.

-------------------------------------------------------------------------------

SADAŠNJI ČLANOVI ZBORA
Mješoviti pjevački zbor umirovljenika ‘Vid Rukavina’ ima 26 članova, umjetnički voditelj je prof. Ratko Pogačić. Probe imaju dva puta tjedno u trajanju od dva sata, u prostoru na Gradskoj tržnici. Sve pjesme izvode četveroglasno što je vrlo rijetko kod zborova umirovljenika.
Soprani: Branka Bakić, Antonija Čausić, Sanja Gosta Jerman, Katica Ivšić, Biserka Lovnički, Branka Lukas, Jadranka Mamula, Biserka Perašin, Mira Rožman i Ivanka Solomun. 
Altovi: Barka Butković, Zdravka Cindrić, Zdenka Knežević, Mirna Korkut, Gordana Parac, Jasminka Petrekanić, Gordana Purgar i Đurđa Slavica.
Tenori: Sonja Pavlaković Gojak, Dubravka Pavletić, Mirjana Polović, Dragica Sever i Dubravko Tarnik. 
Basovi: Darko Belobrajdić, Branko Kociper, Boris Ribarić, Marijan Žitko i Davor Jurišić. 
Umjetnički voditelj: Ratko Pogačić. 
--------------------------------------------------------------------------------

Zbor je potom nastavio koncert sjajnom pjesmom „Tamo gdje Pokupje počinje“ za koju je stihove napisao Željko Mavretić a uglazbio nesalomljivi Ratko Pogačić. Zatim, svom gradu Karlovcu otpjevali su pjesmu „Grad na četiri rijeke“ (Dvorneković - Pogačić). Publici se posebno dopala pjesma „Karlovačka balada" (Radović - Pogačić) koju su uz pratnju Zbora pjevali nekadašnji odličan karlovački nogometaš a isto tako dobar pjevač Marijan Žitko i Karlovčanima odavno već poznata zborska pjevačica Sonja Pavlaković Gojak. Uslijedila je pjesma „Pod brajde“ (Suhodolčan) koju je sa zadovoljstvom otpjevao Marijan Žitko a za to su vrijeme njegovoj supruzi Boženi koja je sjedila u gledalištu pored autora ovoga teksta tekle suze radosnice i ponosa. Sonja Pavlaković Gojak oduševila je publiku s pjesmom Edit Piaf „Non, je ne regrette rien“, otpjevavši dakako na „stranjskom“ (francuskom). U finalu koncerta Zbor je uz solo pjevanje svojih članova izveo još tri skladbe uz snažnu podršku publike iz gledališta. Prvo je Gordana Parac oduševila posjetitelje s pjesmom „Sway“ (Martin – Demetrio) a naročito kad je duet Parac - Žitko, opet u pratnji Zbora, otpjevao pjesmu „Sunce traži smiraj“ za koju je tekst napisao Vlado Kolarić a uglazbio je Ratko Pogačić. Pogačić. Koncert su zatvorili pjesmom Alfija Kabilja „Neka cijeli ovaj svijet“ koju je uz pratnju Zbora izvela Gordana Parac. 

Kao gost koncerta nastupio je Karlovački vokalni oktet koji je izveo dvije pjesme „Pismo moja hrli tamo“ i „Gdje si majko da me budiš“. Umjetnička voditeljica je Irena Božičević, ravnateljica Gradskog kazalište, čiji je otac Ivan Božičević jedno vrijeme bio voditelj karlovačkog Zbora umirovljenika. 

-----------------------------------------------------------------------------------

MONOGRAFIJA
Nekolika dana ranije Mješoviti pjevački zbor umirovljenika 'Vid Rukavina' predstavio je monografije povodom 50-te obljetnice. Karlovačka županija pomogla je izlaženju monografije pa je predgovor napisala županica Martina Furdek Hajdin. Monografija sadrži brojne sadržaje o radu i aktivnostima Zbora u posljednjih 10 godina te veliki broj fotografija s brojnih nastupa.  

Mješoviti pjevački zbor umirovljenika „Vid Rukavina“ prepoznatljiv je kulturno-umjetnički sastav grada Karlovca i Karlovačke županije te cijenjen i u glazbenim i umjetničkim krugovima. Osnovan je 1971. godine, a danas djeluje samostalno kao udruga.
-------------------------------------------------------------------------------- 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU...

Izdvojeno


Reci što misliš!