GDJE I KAD?

VRIJEDNO ISTRAŽIVANJE

Od utorka u Knjižnici za mlade izložba Muzeja grada Karlovca i udruge SF:ius "Na Kordunu spomenik do spomenika"

Od utorka u Knjižnici za mlade izložba Muzeja grada Karlovca i udruge SF:ius

Udruga Socijalni rub: zanimljive neispričane priče (SF:ius) i Muzeji grada Karlovca organizatori su izložbe "Na Kordunu spomenik do spomenika", koja će biti izložena u prostoru Knjižnice za mlade od 29. studenog do 13. prosinca. Otvorenje izložbe, uz predstavljanje rezultata istraživanja, održat će se u utorak 29. studenog s početkom u 18 sati.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, područje karlovačke okolice i Korduna bilo je prostorom brojnih ratnih sukoba. U razdoblju tijekom i poslije socijalističke Jugoslavije, ono je dvostruko označeno: i kao jedno od izvorišta organiziranog antifašističkog ustanka i otpora i kao mjesto masovnog stradavanja. Danas devastirani Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori i partizanska pjesma Na Kordunu grob do groba dio su ovog označavanja. No, osim ovih medija sjećanja, tijekom socijalističke Jugoslavije, na području čitavog Korduna postavljeni su mnogobrojni spomenici koji su komemorirali Drugi svjetski rat.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izložba "Na Kordunu spomenik do spomenika" početak je šireg istraživačkog projekta koji želi mapirati stanje socijalističkih spomenika na području Korduna. U ovoj prvoj fazi, realiziranoj u 2022. godini, fokus je bio na socijalističke spomenike triju mjesta najbližih Karlovcu: Vukmaniću, Cerovcu Vukmanićkom i Tušiloviću. Uz fotografsku dokumentaciju suvremenog stanja spomenika fotografskog umjetnika Bojana Mrđenovića, umjetničke intervencije likovne umjetnice i dizajnerice Anđele Žapčić i tekstualne interpretacije dramaturginje Petre Pleše, izložba predstavlja i rezultate istraživanja studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je izložbe otvoriti prostor za raspravu o stanju socijalističkih spomenika na području Korduna i značenjima koja imaju u lokalnoj zajednici danas, a posebice otvoriti raspravu na koji način danas možemo interdisciplinarno promišljati povijest antifašizma koju komemoriraju i društveno sjećanje koje se oko njih stvara.

Izložba "Na Kordunu spomenik do spomenika" dio je aktivnosti projekta (Ne)primjereni spomenici istoimene regionalne platforme, realizirana u partnerstvu udruge SF:ius i Muzeja grada Karlovca i u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je realiziran uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

Izdvojeno


Reci što misliš!