GDJE I KAD?

KNJIŽNICA ZA MLADE

Putujuća izložba "Neustrašive žene" od danas i u Karlovcu - na njoj su predstavljene i tri slavne Karlovčanke

Putujuća izložba

Putujuća izložba "Neustrašive žene" nastavlja svoje putovanje i večeras stiže u Karlovac, koji je deseti grad na putovanju ove izložbe, koje se, s još 10 gradova, nastavlja i sljedeće godine.

Grupna izložba ilustracija "Neustrašive žene" bit će svečano otvorena u 19 sati u Knjižnici za mlade. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a na otvorenju će se posjetiteljima obratiti i ilustratorica i suorganizatorica izložbe Željka Mezić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među 100 najznačajnijih žena uvrštene su i tri Karlovčanke - poznata i diljem svijeta proslavljena glumica Zrinka Cvitešić, zatim Marija Jambrišak - prva Hrvatica koja je studirala na Učiteljskom fakultetu u Beču i zalagala se da ženama bude dopušteno studiranje u Hrvatskoj, te prva hrvatska planinarka i alpinistica, ilirka Dragojle Jarnević, koja je ujedno osnovala i prvu privatnu djevojačku školu te poučavala seosku djecu čitati i pisati. Dragojla Jarnević smatra se i prvom hrvatskom profesionalnom književnicom, a nazivaju je „cvijetom hrvatskog narodnog preporoda“, „svećenicom rodoljublja i ženske prosvjete“. 

Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" temelji se na knjigama "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) autorice Rosie Kugli. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Izložba u Knjižnici za mlade Karlovac ostaje otvorena do 13. siječnja 2023. godine.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!